BIST 10.753
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.428,63
HABER /  GÜNCEL

Ankaranın 200 günlük suyu kaldı

Bütün barajlar su için alarm verdi. Ankara 200 gün sonra susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Tek çözüm, kar ve yağmur.

Abone ol

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, şu anda Ankara'nın kullanılabilir su rezervinin 191 milyon metreküp olduğunu belirterek,
''Ankara'nın 200 günlük suyu var'' dedi.


Gökçek, düzenlediği basın toplantısında, Ankara'da ciddi su sıkıntısı ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Gökçek, şu anda Ankara'da 191 milyon metreküp su kaldığını ifade ederek, "Kalan suyumuzun yanı sıra 100 milyon metreküp ölü hacimde su elde edebiliriz. Bütün dünya susuzluk içinde, su gün geçtikçe azalıyor. Bütün barajlarımızda su alarmını verdik. Eğer yeni yıla kadar yağmur veya kar yağmazsa, su sıkıntısı ile karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.

Gökçek, Kavşakkaya Barajı'nın bitimi ile birlikte elde ettikleri suyu Kurtboğazı Barajı'na aktardıklarını ifade etti. Ankaralılar'ın günde 400 bin metreküp su tüketimi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gökçek, "Üzülerek söylüyorum, yeni yıldan itibaren ara ara su kesintisi yapacağız. Öncelikle Ankaralılar'a anket yapacağız, su kesintisi hakkında görüşlerini alacağız. Şu anda Ankara'da 200 günlük su kaldı. 191 milyon metreküp suyumuz kalmıştır" dedi.

Gökçek, yaz aylarında Ankaralılar'ın 1 milyon 600 bin metreküp su tükkettiğini, kış aylarında bu rakamın 800 bin metreküpe düştüğünü hatırlatarak, "Şu anda ASKİ Genel Müdürlüğü su kuyularını çoğaltıyor. Dünya susuzluğa gidiyor. Acaba kuraklık böyle devam ederse deniz suyu arıtılıp kentlere verilecek" dedi.
Gökçek, Ankaralılar'a da çağrıda bulunarak, temizlik için aşırı su yüklenmesinden kaçınılması gerektiğini ifade ederek, "Ankaralılar'dan istirhamım olacak. Kurban Bayramı'ndan önce kimse halı yıkamasın sadece halılarını süpürsünler" önerisinde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Ankara'da 55 kişinin gözaltına alınmasıyla başlatılan operasyonda Gökçek'in düğmeye bastığı yönündeki iddialar üzerine Gökçek şöyle konuştu: "Şu anda bu konu savcılıktadır. Yargıya intikal etmiştir. Bir firma 2005 yılında bir ihaleye kendisinin alınmaması üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ihbarda bulundu. Yapılan ihbar Belediyemiz tarafından değerlendirildi. Bu şikayet savcılığa bildirildi. Bizim belediyeden 2 kişi gözaltına alındı. Şahit olarak mı sanık olarakmı yargılandı inanın bilmiyorum. Bakalım göreceğiz".