BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

ABD büyükelçisinden küstah öneri

Kürdistan Bölgesi'nin bağımsız olacağını iddia eden ABD'li eski büyükelçi, bunun Türkiye'ye yarar getireceğini savundu.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nin eski büyükelçisi Peter Galbraith, Irak'ın bölünmesini savunarak bağımsız bir Kürdistan devletinin Türkiye'nin yararına olacağını ileri sürdü.

Irak Federal Kürdistan Bölgesi'nin uzak olmayan bir gelecekte bağımsız olacağını iddia eden Galbraith, laik, Arap olmayan, Batı ve demokrasi yanlısı bağımsız bir Kürdistan'ın Türkiye'nin yaranına olacağını savundu. ABD eski Büyükelçisi Peter Galbraith, Le Monde Gazetesi'ndeki makalesinde, Irak'ın bölünmesi gerektiğini yazdı.

İç savaş ortamının ulusal birlik hükümetini kurma çabalarını sonuçsuz bırakacağını dile getiren Galbraith, Irak'taki iç savaşı kendinin beslediğini belirterek, İran ve Suriye ile Irak'la ilgisi olmayan konularda büyük bir ilerleme sağlanmadığı sürece bu iki ülkenin ABD'ye Irak sorununu çözmesine yardımcı olma konumunda bulunmadığını yazdı.

ABD'nin Irak'ta bir iç savaş olduğunu, bir devletin bulunmadığını kabul ederek Kürt, Şii ve Sünni bölgeleri ile ayrı ayrı anlaşmalarını yapması gerektiğini savunan Galbraith, ABD'nin böyle bir yol takip etmesinin kendisine bir çıkış yolu sağlayacağını ileri sürerek "Kürdistan, uzak olmayan bir gelecekte bağımsız olacağı kesin gibi." ifadesini kullandı.

Komşu ülkelerin Irak'ın bölünmesi olasılığından duyduğu kaygılarına da değinen Galbraith, komşu ülkelerin İran'ın etkisindeki bir Şii bölgesinin varlığının, İran'ın tüm Irak'ın kontrolünü ele geçirmesinden daha iyi olacağı kanısına varabileceklerini belirtti. Makaleyi haberleştiren 'peyamner' adresli internet sitesinde Galbraith'in görüşleri şöyle yer aldı: "14 milyondan fazla Kürdü barındıran Türkiye, bağımsız bir Kürdistan'ın Türkiye'deki Kürt ayrımcılığı hissiyatını körüklemesinden korkuyor. Ancak şu ana kadar Ankara'daki hükümet, pragmatizmle hareket etti ve Türkiye gibi laik, Arap olmayan, Batı ve demokrasi yanlısı Kürdistan ile ekonomik ve siyasi bağları geliştirdi. Bağımsız bir Kürdistan, Türkiye ile İran'ın hakimiyetindeki bir Irak arasında tampon oluşturur."