BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ankara'da cenazeye polis engeli

Ethem Sarısülük'ün cenazesinin tören yapılmak üzere Kızılay'a götürülmesine izin vermeyen polis ve jandarma ekipleri Batıkent kavşağında yolu kapattı.

Abone ol

Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek için Ankara’da düzenlenen gösteride yaralanıp tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Ethem Sarısülük için Kızılay’da düzenlenmesi planlanan törene izin verilmemesi üzerine göstericilerle polis arasında başlayan çatışmalar sürüyor.

Gezi Parkı protestoları sırasında polis kurşunuyla öldüğü iddia edilen Ethem Sarısülük’ün vurulduğu nokta olan Kızılay Metro girişinde anılmak istendi. Anma programı için bir araya gelen gruba polis “dağılmaları” yönünde uyarıda bulunduktan sonra müdahale etti.

Gruptakilerden bazıları Sıhhiye’ye doğru yönelirken, bazılar Ziya Gökalp, Gazi Mustafa Kemal bulvarı, bazıları da Maltepe yönüne doğru kaçışmaya başladı. Emniyet güçlerinin sert müdahalesine eylemcilerin yanı sıra, Kızılay’da bulunan vatandaşlar da tepki gösterdi.

TOMA’lardan kimi zaman basın mensuplarına da tazyikli su sıkılırken, TOMA’ların tazyikli suyu, ambulansa yaralı taşıyan bir kitleye de isabet etti. Olaylarda bir gösterici TOMA’nın üstünde bulunan Türk Bayrağını söktü.

Gazdan ve tazyikli sudan çok sayıda gösterici etkilenirken, TOMA’ya karanfil uzatan bir kadın ise olayların durmasını istedi. TOMA’ların geri çekilmesi üzerine çevik kuvvet polislerinin devreye girerek göstericileri gözaltına aldığı görüldü. TOMA’nın üzerine çıkan iki kişinin de gözaltına alındığı bildirildi. Atılan cisimlerle yaralanan bazı kişiler de ambulanslarla hastanelere götürüldü. Olaylar ara sokaklarda zaman zaman alevlenirken Emniyet güçleri Kızılay çevresinde yoğun güvenlik önlemlerini sürdürüyor.

CEMEVİNDE TÖREN DÜZENLENDİ

Ethem Sarısülük’ün cenazesinin Kızılay’da vurulduğu yere götürülmesinin engellenmesi üzerine Batıkent’te bulunan Pir Sultan Abdal Cemevi’ne geri getirildi. Cenaze burada morga konulurken, Kızılay’daki tören için bulunan grup da Batıkent’e geldi.

Yeni katılımlarla birlikte, cemevinin önünde binlerce kişi toplandı. Daha sonra cenaze morgdan çıkarılıp, cemevi önüne getirilerek bir Alevi dedesi tarafından tören başlatıldı. Meydanda bulunanlardan rızalık ve helallik alındı.

Ardından kitle “Diktatör istifa”, “Direne direne kazanacağız”, “Her Taksim her yer direniş” sloganları attı. Sarısülük’ün cenazesi yapılan törenlerin ardından Çorum’a gönderilirken, Sarısülük Sungurlu’nun Beylice Köyü’nde toprağa verilecek.
cemevinden-ugurlandi.jpg 

CHP MİLLETVEKİLLERİ DE ÇORUM’A GİDİYOR

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, Mersin Milletvekili Alirıza Öztürk ile Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Sarısülük’ün Çorum’daki cenaze törenine katılmak üzere Ankara’dan yola çıktı. CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse de Çorum’daki törende hazır bulunacak.

ankara.20130616160556.jpg 

ANKARA VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Ankara'da, başta Kızılay Meydanı olmak üzere ana caddelerde herhangi bir gerekçeyle eylem yapılmasının yasal olarak mümkün olmadığı bildirildi. Ankara Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, bazı dernek ve kuruluşlar ile resmi niteliği bulunmayan oluşumlarca Kızılay Meydanı ile ana caddelerde kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleneceğinin öğrenildiği belirtildi. 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümleri uyarınca, Ankara'da toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacak yerlerin önceden belirlenerek ilan edildiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlara yer verildi:

"Kanunların açık hükümleri karşısında, başta Kızılay Meydanı olmak üzere ana caddelerde gerekçesi ne olursa olsun hiçbir eylemin gerçekleştirilmesi yasal olarak mümkün değildir. Bu duruma göre, Ankara'da bugün bazı dernek ve kuruluşlar ile resmi niteliği bulunmayan oluşumlar tarafından organize edileceği öğrenilen eylem, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na açıkça aykırıdır."

Anayasa ve Kanunların açık olarak yasakladığı durum, tutum ve eylemlerin demokrasinin güvencesi altında olamayacağı ve Ankara'da kanunsuz eylemlerin gerekçesi ne olursa olsun kabul edilemeyeceği vurgulanarak, "Bu yasal olmayan eyleme tevessül edilmesi halinde, meydana gelebilecek her türlü olaylardan ve doğabilecek zararlardan, organize edenler ile söz konusu eyleme katılanların sorumlu olacağı, kanunsuz eylemin güvenlik güçleri tarafından engelleneceği ve eylemi organize edenler ile katılanlar hakkında da gerekli yasal işlemlerin yapılacağı" uyarısında bulunuldu.

İŞTE ANKARA'DAN GERGİN ANLAR