BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,78
ALTIN 2.426,13
HABER /  DÜNYA

Angeline Jolie’yi zor günler bekliyor

Kanser riski sebebiyle memelerini ve yumurtalıklarını aldıran ABD’li oyuncu Angeline Jolie’yi zor günler bekliyor.<br/>Operasyon sebebiyle k...

Abone ol

Kanser riski sebebiyle memelerini ve yumurtalıklarını aldıran ABD’li oyuncu Angeline Jolie’yi zor günler bekliyor.
Operasyon sebebiyle kanser riskinden kurtulmadığı ifade eden Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Yönetim Kurulu üyesi Bülent Tıraş, bu operasyonun büyük risk olduğunu, kanser oluşturucu genlerin yumurtalıklar ve meme alınmasına rağmen periton denilen karın zarında gelişebileceğini söyledi. Vücutta brca 1 ve brca 2 denilen 2 gen bulunduğunu ve bunların bir takım hormon bağımlı bez yapıları olan meme gibi yumurtalık gibi organlarda kanser yapabildiğini söyleyen Prof.Dr. Tıraş, "Dolayısıyla bu genin varlığında kanserin arttığı biliniyor. Ancak 37 yaşındaki bir kadının böyle bir kanser riskinden korunmak için memelerini aldırması rahim ve yumurtalıklarını aldırması çok büyük bir risk. Çünkü bunları aldırdığı zaman bir takım kendisiyle ilgili hormon yetmezliğiyle ilgili sorularla karşı karşıya kalıyor. Yumurtalıklar memeler birtakım hormonlar salgılıyorlar, özellikle yumurtalıkların salgılamış olduğu ostrojen olmak üzere birçok hormon kadının vücudunun devamlılığını sağlıyor. Kadın sadece cinsel yönden değil bütün hayati fonksiyonları açısından, işime duygusundan göz duyusuna, dilindeki tat duyusundan derisine kadar kemik erimesinden kalp sağlığına damar sağlığına kadar hormonlara muhtaç. Dolayısıyla ABD’ de menopoz yaşı 52. Jolie, menopoz yaşından 15 yıl önce hormonlarını kaybediyor, bunlar çok ciddi sıkıntılar. Bu hormonları biz birtakım yollarla ağız yoluluyla, ilaçlarla, kalçaya yapıştırılan bantlarla veriyoruz ama doğal ostrojernin, hormonların yaptığı tedaviler gibi olmayacaktı" dedi.
Prof.Dr. Tıraş, Angeline Jolie’nin bundan sonra kilo alma vücuttaki yağ dağılımının bozulması, belki kullanmış olduğu hormonların çeşitli yan etkisi sebebiyle vücutta su tutulması, hatta ses kalınlaşması problemiyle karşı karşıya kalabileceğine sözlerine ekledi.