BIST 10.767
DOLAR 32,22
EURO 35,03
ALTIN 2.498,11
HABER /  DÜNYA

Dar ayakkabı ’’nasır ızdırabı’’ yaşatıyor

Ünlü şair Orhan Veli’nin ’’hiçbir şeyden çekmedi dünyada nasırından çektiği kadar’’ dizelerine de konu olan nasır, sosyal yaşamı olumsuz etk...

Abone ol

Ünlü şair Orhan Veli’nin ’’hiçbir şeyden çekmedi dünyada nasırından çektiği kadar’’ dizelerine de konu olan nasır, sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor. Podiatrist Nazlı Ekici, nasırın vücudun kendini koruma mekanizmasının bir sonucu olarak ortaya çıktığını belirtiyor.
Podomania Ayak Sağlığı Merkezi Kurucusu Podiatrist Nazlı Ekici, ’’Vücudumuzun her bölgesinde sürtünme ve baskıyla, vücudun kendini koruma altına almasından dolayı sertleşmeler olabilir. Konumuz ayak olduğu için ayaktaki ayakkabının çok fazla sıkması, sürtünme olması ve baskı olmasından dolayı vücudumuzun belirli noktalarında sertleşmiş kalınlaşmış noktaya nasır deriz. Nasır vücudu korumak için ortaya çıkmış bir deri kalınlığıdır. Eğer orada bir sertleşme olmasa ayaklarımız delik deşik olurdu’’ dedi.
Ekici, nasırın oluşumu ve bu konuda doğru sanılan yanlışlar konusunda uyarıda bulunurken, ’’Nasır ağrısız ve acısızdır. Acı veren ayağa baskıdır. Vücudun ağrısı arttığı zaman o bölge kalınlaşır. Keserseniz asla sonuca gidemezsiniz. Biyomekanik baskı kesilmediği sürece nasırlarınızdan kurtulma şansınız yok’’ diye konuştu.
Nasır bandı kullanmanın da yanlış olduğunu ifade eden Ekici, ’’Nasır bandının, nasırı kesmekle arasında hiçbir farkı yoktur. O yüzden merkezimizde rutin olarak baskıları azaltabilecek özel aparatlarla sorunu çözüyoruz’’ dedi.

KÜÇÜK YADA BÜYÜK AYAKKABI NASIRA NEDEN OLABİLİR
Ekici, nasırın en önemli nedeninin ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
’’Ayak numaranızdan küçük ya da çok büyük ayakkabı giymek nasıra neden olmaktadır. Ayrıca yürüyüş bozuklukları da nasır etkenleri arasında yer alır. Yüksek topuklu ayakkabılar ayakların ön kısımlarında nasır oluşumunu tetiklemektedir. Ayaklardaki yapısal bozukluklar, kullanılan ayakkabıların buna uygun olmayışı sürtünmelere yol açar. Bunun yanında fazla ağır yük taşımak ya da ağırlık gerektiren işler yapmak da ellerde nasır oluşmasına sebebiyet vermektedir.’’

AYAK TİPİNE GÖRE AYAKKABI SEÇİLMELİ
Nasırdan korunmak için ayak tipine uygun ayakkabı tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Ekici, ’’ En iyisi ortopedik ayakkabılar olacaktır. Bu kullanılmıyorsa kişinin beğenerek giydiği herhangi bir ayakkabıya da tabanlık yaparak sorun çözülebilir. Ayakkabı ayakları kesinlikle sıkmamalı, dar olmamalıdır. Sivri burunlu ayakkabılar her zaman tehlikeli olmuştur. Ayakların ön kısımlarında basınç oluşturacağı için sivri burunlu ayakkabı almamaya özen gösterilmelidir’’ dedi.
Ekici, bu uygulamanın yanı sıra tedaviyi destekleyici bakım ve kremler de uyguladıklarını kaydetti.
(İHA)