BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,75
ALTIN 2.430,04
HABER /  DÜNYA

Bozdağ’dan Kılıçdaroğlu’na Brüksel tepkisi

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Brüksel temaslarını değerlendirerek, “B...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Brüksel temaslarını değerlendirerek, “Biz dünya kamuoyunda Esad’ın zulmünü gizlemek için, onu meşrulaştırmak için Brüksel’in kapılarına gidip Esad’ı aklayacak açıklamalar içerisine girmedik” dedi.
Bayrampaşa Belediyesi tarafından 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Balkan Gençlik Forumu’ sona erdi. Forumun kapanışına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da katıldı. Forumun kapanış konuşmasını yapan Bozdağ, Türkiye’nin dünyanın her yerinde zulme uğrayan halkların yanında olduğunu söyledi. Suriye’deki durumu bir yangına benzeten Bozdağ, “İçeride çoluk çocuk var. Bu yangında onların hayatını kaybetmesi, ateşte yanma ihtimalleri var. Oradan çocuklar kaçmışlar, kadınlar kaçmışlar sizin kapınıza gelip durmuşlar. Vicdan sahibi iseniz kapınızı açarsınız. ‘Banane, yangın sizin yangınınız, varın yangından kavrulun’ diyemezsiniz. Biz Türkiye olarak bu anlamda Suriye’de yaşananlar karşısında sessiz kalamazdık” dedi.
Hükümetin Suriye Devlet Başkanı Esad ile yakın zamana kadar iyi ilişkiler içerisinde olmakla suçlandığını hatırlatan Bozdağ, “Deniyor ki ‘Esad Türkiye’yi ziyaret etti. Elini sıktınız’. Doğru. Bunları biz niye yaptık, çünkü Esad zalim değildi o zaman, halkını öldürmüyordu. Havadan, denizden, karadan ölüm yağdırmıyordu. Ne zaman ki halkına silahları doğrulttu, ölüm kusmaya başladı ‘dün senin elini tutmuştuk, dün sen Türkiye’ye gelmiştin’ deyip onun zulmüne göz yumamazdık. Elinden kan akan biri haline geldikten sonra onun elini tutmaya, o kanları elimize bulaştırmaya devam edemezdik. Onun için tavrımızı ortaya koyduk” diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Suriye konusundaki tutumunu da eleştiren Bozdağ, “Sayın Kılıçdaroğlu şimdi konuşuyor. Diyor ki ‘dün böyle böyle oldu’ evet dün oldu. Şimdi ölümler yağdırılıyor, yüz bin civarında kendi insanını öldürdü. Bir devlet başkanı düşünün, halkının yüzde 85’i neredeyse eline silahı almış onun yönetimine karşı ayağa kalkmış. ‘Dün elini siz sıktınız’ deyip bugün milletvekillerini Esad’la fotoğraf çektirmeye gönderiyorsun. Onunla kucaklaşmaya gönderiyorsun. Ey Kılıçdaroğlu, biz Esad’ın elinden kan akarken, kendi halkının kanı akarken onunla kucaklaşanlardan olmadık. Biz Esad’ın elinden yüz binlerce Suriyeli kendi kardeşinin kanı akarken, onunla yan yana fotoğraf çekilsin diye milletvekillerimizi göndermedik. Biz dünya kamuoyunda Esad’ın zulmünü gizlemek için, onu meşrulaştırmak için Brüksel’in kapılarına gidip Esad’ı aklayacak açıklamalar içerisinde hiç ama hiç girmedik, bundan sonra da girmeyiz. Bizim anlayışımız bambaşka bir anlayış, bunu hep söyledik. Zihniyeti bize benziyor diye değil, anlayışı bize benziyor diye değil, hakkı hukuku ayakta tutuyor mu tutmuyor mu, zulüm yapıyor mı yapmıyor mu diye bakıyoruz biz. Zulüm yapanın karşısında ama hakkın yanında, mazlumun yanında yer aldık, bundan sonra da yer almaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Birleşmiş Milletler (BM) ve güçlü bazı ülkelerin yaşanan ölümler karşısında kayıtsız kaldığını savunan Bozdağ, şunları söyledi:
“Dün orada ellerini kıpırdatmayanlar Srebrenitsa’ya engel olmadıkları için mesuliyetleri varsa, bugün Suriye’de 100 bin civarında insanın ölümüne göz yuman uluslararası toplum Esad’ın yaptığı zulümden pay sahibidir. BM insanların huzuru olsun, barış olsun, kardeşlik olsun diye kuruldu. Ancak savaşlara mani olamadı. Çünkü BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri var. O daimi üyelerin rızası olmadan zulüm yapılan yerde adım atma imkanı yok. Eğer güçlü ülkeler insanların öldüğü yerde kendi ülkelerinin çıkarlarını, hesabını yaparsa o zaman dünya dört bir yanda zayıf olan yerlerde kan ve gözyaşı akmaya devam eder.”