BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Anayasa paketinin ilk görüşme tarihi!

Meclis Başkanığı'na dün sunulan Anayasa değişikliği teklifini Anayasa Komisyonu’na havale edildi.

Abone ol

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa değişikliği teklifini Anayasa Komisyonu’na havale ettiğini söyledi.

Şahin, dün TBMM Başkanlığı’na sunulan teklife ilişkin incelemelerde TBMM içtüzüğüne aykırı bir husus tespit edilmediğini belirtirken, muhalefetin, ‘teklifi iade etmesi’ gerektiği yönündeki sözlerine de, "İtirazları saygıyla karşılıyoruz ama içtüzük ve Anayasa çerçevesinde açıklama yaparsak daha isabetli olur" yanıtını verdi.

7 NİSAN'DA GÖRÜŞÜLECEK

TBMM Kanunlar Kararlar Daire Başkanlığı tarafından yapılan incelemenin ardından Anayasa Komisyonuna sevk edilen teklif, komisyonun gündemine alındı. Teklif, 7 Nisan Çarşamba günü Komisyonda görüşülecek.

Anayasa değişikliği teklifleri, TBMM Genel Kurulunda iki tur halinde görüşülüyor. İlk turda geneli ve maddeleri üzerinde yapılan konuşmaların ardından maddelerin tek tek gizli oylamasına geçiliyor. Teklif için ilk turda, maddelerine geçilmesi ve 29 madde için 30 gizli oylama yapılacak.

İkinci turda, maddeler üzerinde konuşma olmayacak. Ancak, maddeler üzerinde değişiklik önergesi verilmiş ise o önerge üzerinde milletvekilleri konuşabilecek. İkinci turda da maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte 30 gizli oylama yapılacak.

Teklifin kabulü, Meclisin üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyuyla mümkün oluyor.

Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebiliyor. Meclis, geri gönderilen kanunu, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla aynen kabul ederse, Cumhurbaşkanı bu kanunu halkoylamasına sunabiliyor.

Meclisin üye tamsayısının beşte üçü (330) ile üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanınca iade edilmediği takdirde halkoylamasına sunulmak üzere Resmi Gazetede yayımlanacak.

Anayasaya göre, ''Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iade üzerine, Meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri, Cumhurbaşkanı tarafından'' halkoyuna sunulabiliyor. Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya ilgili maddeler Resmi Gazetede yayımlanıyor.