BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

GDO domatesi bu hale getiriyor!

Şanlıurfa'da bir kafe işletmecisi aldığı domateslerin tamanının GDO'lu olduğunu kanıtladı.

Abone ol

Türkiye'nin yeni gündemi artık Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) Mısır, domates, soya başta olmak üzere raflardaki pek çok ürünün hatta bebek mamasının "genetiği değişmiş olabilir" olduğu tartışılırken, Şanlıurfa'da GDO'lu domateslerin piyasada olduğu kanıtlandı.

İTHAL MAMALARDAN 'GDO YOKTUR' BELGESİ İSTENECEK

Şanlıurfa'da bir kafe işletmecisi yemekte salata yapmak için aldığı domateslerin GDO'lu olduğunu kanıtladı.

Seyyar satıcıdan dış görünüşüne aldanan Polat, domatesi doğramaya başlarken domateslerin içinde filizlenme olduğunu söyledi.

Kafe işletmecisi Kartal Polat, "Seyyar satıcı işyerimin önünden geçiyordu. Akşam üstü karnabahar falan aldım. Birde güzel bir salata yapayım dedim. Domates aldım, salatalık aldım. Domatesleri keserken içinin filizlenmiş olduğunu gördüm. İlk defa böyle bir şey gördüm. Hani hep derler 'hormonuyla oynanmış, gıdasıyla oynanmış' GDO diye bir şey vardı. Biz bilmiyorduk ne olduğunu. Ama GDO buymuş demek. Hep karşılaşırdık domatesin üzerinde Allah yazısı olduğunu. Bu domateste resmen rezalet yazıyor. Tarım Bakanlığı olsun, Sağlık Bakanlığı olsun Türkiye'de kontrollerini ne kadar sağlıklı yapıldığını görsünler. 4-5 tane domates aldım hepsi de aynısı çıktı. İçinde filizlenme olmayan hemen hemen yok gibi, hepsi böyle. Domateslerin içinde filizlenme vardır" dedi.

FRANKESTEİN GIDALAR

Çıkan yönetmelikle alevlenen Genetiği Değiştirilmiş Organizma tartışması, birçok soruyu da beraberinde getirdi. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na göre, hazırlanan yönetmelik, 10 yılı aşkın bir süredir kontrolsüz olarak Türkiye'ye giren GDO'lu ürünleri, kontrol altına alacak. Konunun uzmanlar ve sivil toplum örgütleri, bu yönetmeliği yeterli bulmuyor. Uzmanlara göre, dünyada "Frankenştayn Gıdalar" olarak tanımlanan GDO ile ilgili en önemli sorun, hangi ürünün GDO'lu olduğunun belli olmaması ve normal şekilde ayırt edilememesi. Mısır, soya, pamuk, domates ve kolza, genleriyle oynanmış ürünler arasında ilk sırada yer alıyor.