BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.396,64
HABER /  GÜNCEL

Anayasa Paketi için kritik karar!

111 milletvekilinin Anayasa değişikliğinin iptali ve yürütmenin durdurulması için yaptıkları başvuru kabul edildi.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi CHP'nin başvurusunu iptal başvurusunu kabul etti. Anayasa Paketi 5 Temmuz'da şekil yönünden incelenecek.

Anayasa Mahkemesi, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna ilişkin iptal davasında, dosyada eksiklik bulunmadığına karar vererek, "işin şekil yönünden incelenmesine" karar verdi.

Başvuruda ilk olarak Anayasa paketinin “şekil aykırılıkları” nedeniyle tümden iptali isteniyor.

Başvuruda şekil aykırılığı olarak paketin Anayasa’daki açık yasağa rağmen milletvekili teklifi olarak değil hükümet tasarısı olarak hazırlandığı, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in ilk teklif metninde imzasının bulunduğu, AKP grubunun milletvekillerine kullandıkları oyu göstermeleri için baskı yaptığı gibi gerekçeler ileri sürülüyor.

Başvuruda, paketin tamamının iptali söz konusu olmaz ise 7 maddedeki çeşitli hükümlerin Anayasa’nın değiştirilemeyecek maddelere aykırılığı nedeniyle iptali isteniyor.

Başvuruda ombudsman (kamu denetçiliği), Anayasa Mahkemesi’nin ve HSYK’nin yapısını düzenleyen bu 7 maddeden birinin tümden, kalan 6 maddede ise 13 ifade ile 25 fıkranın iptal edilmesi isteniyor.