BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.470,96
HABER /  GÜNCEL

Anayasa Mahkemesi'nden tarihi karar

Anayasa Mahkemesi, CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal için kararını verdi.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi, CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın uzun tutukluluk süreleriyle ilgili yaptığı başvuruda karar verildi. Karar öncelikle hüküm giyen milletvekillerini ilgilendiriyor ancak onlara tahliye yolu kapalı. Kararla birlikte KCK tutuklusu 4 BDP milletvekilinin tahliyelerinin de önü açılmış oldu. Bu arada CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Balbay için cezanın kesinleşmediği söyleyerek Yargıtay aşamasında olduğu için tahliyelerin gerçekleşmesi gerektiğini savundu.

Anayasa Mahkemesi'nden tarihi karar! CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın, uzun tutukluluk süresi nedeniyle "kişi hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiğine" hükmedildi.
 
"Süre sınırı gözetmeksizin milletin oylarıyla seçilen milletvekili tutuklu yargılanamaz" diyen Yüksek Mahkeme, seçilme hakkının ve yasama faaliyetinde bulunma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
 
5 BİN LİRA TAZMİNAT
 
Mahkeme, "kişi hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiği" gerekçesiyle, Balbay'a 5 bin lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
 
Aynı tespit Haberal için de yapıldı ancak tazminat talebi olmadığı için Haberal'a herhangi bir ödeme yapılmayacak.
 
TAHLİYE YOK
 
Yüksek Mahkeme tarafından "hak ihlali" tespiti yapıldı ama yerel mahkeme Balbay hakkında Ergenekon davasında hüküm kurduğu için tahliye kararı verilmedi.
 
EMSAL NİTELİĞİNDE
 
Mahkemenin bu gerekçesi, tutuklu yargılanan 7 milletvekili için de emsal niteliği taşıyor.
 
Bu kararla MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ve Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş da hüküm giydiği için tahliye olamayacak ancak tazminat alabilecek.
 
Karar, en çok KCK davasında tutuklu yargılanan 4 milletvekilini ilgileniyor.
 
BDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, Selma Irmak, Gürser Yıldırım ve Faysal Sarıyıldız; Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapmaları halinde, henüz hüküm giymedikleri ve tutuklu oldukları için tahliye olabilecek.

CİHANER TAHLİYE İSTEDİ 
 
CHP milletvekili İlhan Cihaner, AYM kararının sızdığı saatlerde Sincan’da bizzat Mustafa Balbay ile görüşme halindeydi. Cihaner, karar basına görüşme sürerken sızdığı için Balbay ile bu konuyu değerlendirme fırsatı bulamadıklarını söyledi.
 
Hürriyet gazetesinin haberine göre Cihaner, “Basında yazdığına göre karar iki gerekçeye dayanıyor. Tutukluluğun uzun sürmesi ve seçme seçilme hakkının ihlali. Eğer gerekçeler bunlarsa bu kararın derhal tahliyeyi sağlaması gerekir. Çünkü Balbay’ın milletvekilliği sıfatı devam ediyor. Karar kesinleşmediği için Yargıtay aşamasında olduğu için AYM’nin bu gerekçeleri derhal tahliyeyi gerektirir” dedi.
 
Cihaner, Balbay ile ise günlük siyasi konuları görüştüğünü moralinin ve sağlığının yerinde olduğunu belirterek “bana çok okuduğunu ve yeni bir kitap yazma hazırlığında olduğunu söyledi” dedi.