BIST 10.089
DOLAR 32,26
EURO 34,86
ALTIN 2.433,78
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Altın Portakalın ardından

44. Antalya Altın Portakal Film Festivali "Yumurta"nın zaferiyle sona erdi

Abone ol

44. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'na Semih Kaplanoğlu'nun yönettiği ve ''çok kişisel bir film'' diye tanımladığı ''Yumurta'' 6 ödülle damgasını vurdu.

Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi'nde yapılan törenle sona eren 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması, 12 aday film arasındaki 4 filmin ödülleri paylaşmasıyla ilginç bir sonuç ortaya koydu. Semih Kaplanoğlu'nun yönettiği ''Yumurta'' festivalden, En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kostüm ve Behlül Dal Digitürk Genç Yetenek Jüri Özel Ödülü'nün yer aldığı toplam 6 ödülle ayrıldı.

Bir üçlemenin ilk filmi olan ''Yumurta''nın ardından ikinci film ''Süt''ün çekimleri için Tire'de bulunduğu gerekçesiyle ödül törenine katılmayan yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun gönderdiği teşekkür mesajını, başrol oyuncusu Saadet Işıl Aksoy, konuklara iletti.

Kaplanoğlu, mesajında, ödülleri annesine atfettiğini bildirdi. Kendisine verilen En İyi Genç Yetenek Ödülü'nün yanı sıra ''Yumurta'' filmindeki rol ve ekip arkadaşlarıyla birlikte ödülleri alan Saadet Işıl Aksoy da Semih Kaplanoğlu'na, ''kendi hayalinin bir parçası olmasına izin verdiği'' için teşekkür etti.

Filmin gala gösterimine katılan ve bir süredir Antalya'da bulunan diğer başrol oyuncusu Nejat İşler'in de dizi çekimleri nedeniyle törenden önce Antalya'dan ayrıldığı öğrenildi. ''Yumurta'' filmi, Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nın yanı sıra Asya Sineması Tanıtım Ağı (NETPAC) ödülünü de kazandı. Törende Genco Erkal'ın başkanlığındaki Ulusal Uzun Metrajlı Film Jürisi, ''Yumurta'' filmini, ele aldığı temayı sade ve ustalıkla işlediği gerekçesiyle En İyi Film Ödülü'ne layık gördüğünü de açıkladı.

''Babam bahsi kazandı''

Altın Portakal heykelciğini 5 ödülle kucaklayan filmlerden ''Mutluluk'' da, En İyi Müzik Ödülü'nü Zülfü Livaneli'ye, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü Özgü Namal'a, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü Murat Han'a, En İyi Ses Tasarımı Ödülü'nü Orçun Korluca'ya ve En İyi Saç ve Makyaj Ödülü'nü de Songül İbrahim ile Fatma Kardeş'e kazandırdı.

Oyuncu Tamer Karadağlı, Türk Sineması'nın unutulmaz sanatçılarından Selda Alkor'la birlikte En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü açıklarken ödüle layık görülen Özgü Namal'ın kendisinin de favorisi olduğunu söyledi.

Ödülünü kendisine sarılarak öpen Selda Alkor'dan alan Özgü Namal konuşmasında, ''Mutluluk''un yönetmeni Abdullah Oğuz, jüri, film ekibi, festival yöneticileri ve Antalya'lılara teşekkür ederek, ''Babamla bahse girmiştik. Kazanacağımı söylemişti. Çok güçlü adaylar vardı. Ben (ödülü kazanamayacağım) demiştim. Baba, bahsi sen kazandın. Çok mutluyum. Böyle uzun soluklu bir festivalde ödüle layık görülmekten onur duyuyorum'' dedi.

Murat Han'ın büyük sevinci

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanan Murat Han da filmde yer almaktan ve ödül kazanmalarından mutluluk duyduğunu söyledi. ''Mutluluk'' filminin yönetmeni Abdullah Oğuz da ailesine teşekkür etti.

Oğuz, gazetecilerin soruları üzerine de 5 ödülü kazanan filminin En İyi Film Ödülü kazanmasını da beklediğini belirterek, ''Neden En İyi Film Ödülü'ne alamadık diye tabii düşündüm ama bu bir yarış. Çok mutluyum'' diye konuştu.

"Yaşamın Kıyısında" ekibinin hüzünlü anları

Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan filmi ''Yaşamın Kıyısında'' ile Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de yarışan yönetmen Fatih Akın, festivale En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanarak veda ederken, film, Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, Nursel Köse'ye En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Tuncel Kurtiz'e En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Andrew Bird'e de En İyi Kurgu ödüllerini kazandırdı.

''Yaşamın Kıyısında'' ekibi 5 ödül kazanmanın sevincini yaşarken, ekip, filmin çekimleri sırasında ölen Fatih Akın'ın yapımcı ortağı Andreas Thiel'i de törende andı. Film ekibinden Ali Akdeniz, ''Andreas, bu ödüller senin için'' dedi. ''Yaşamın Kıyısında'' filminin ünlü yönetmeni Fatih Akın da ödülünü sanatçı Uğur Yücel'den alırken, Altın Portakal Film Festivali'nin kendisi için çok önemli olduğunu söyledi. Akın, ''Burası benim evim. Antalya'da ödül kazanmaktan mutluyum. Beni layık gördüğünüz için sağolun. Hepiniz sağolun. Festivaldeki diğer filmleri de merak ediyorum, hepsini seyredeceğim'' dedi.

Akın, gazetecilere kendisinin de çeşitli film yarışmalarında jüri olarak görev yaptığını, bu nedenle ödüllendirmelerle ilgili büyük beklentilerle yarışmaya katılmadığını söyledi.

Filmdeki ''Yeter'' karakteriyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'ne layık görülen Nursel Köse de jüri ve festival organizatörlerine teşekkür ederek, ''Fatih Akın, sen de çok büyüksün'' diye konuştu.

GECEDEN İLGİNÇ NOTLAR:

Öte yandan 12 film arasında toplam 17 ödülü toplayan ''Yumurta'', ''Mutluluk'' ve ''Yaşamın Kıyısında'' filmlerinin yanı sıra Turgut Yasalar'ın yönettiği ''Sis ve Gece'' filmi de En İyi Laboratuvar Ödülü'nü kazandı.

Festival ödülleri 4 filmde toplanırken, ödüllerin açıklandığı sırada salonda bulunan ''Zeynep'in 8 Günü'' adlı filmin yönetmeni Cemal Şan ve başrol oyuncusu Fadik Sevin Atasoy'un da aralarında bulunduğu film ekibinin tören bitmeden salondan çıktıkları, bir süre dışarıda bekledikten sonra tören alanından ayrıldıkları öğrenildi.

Öte yandan, festival başından bu yana Antalya'da bulunan ve ''Adem'in Trenleri'' ile yarışan sanatçı Cem Özer ile aynı filmde başrolü paylaştığı, ''Yaşamın Kıyısında'' filminde de rol alarak iki ayrı filmle bu yıl festivalde ödül arayan eşi Nurgül Yeşilçay'ın de törene gelmedikleri görüldü.

Törende, Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması En İyi Özel Efekt Dalı'nda ödüle değer eser bulunmadığı da açıklanırken, ödül kazanan film ekiplerine ise para ödülleri Altın Portakal Heykelciği'nin yanı sıra büyük sembolik çeklerle sunuldu. Festivalde En İyi Kısa Film Ödülü'nü de Serhat Koca'nın yönettiği ''Hoşgeldin Bebek'' filmi kazandı.

Belgesel Film Jürisi ise 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda, ''dünya standartlarında eser bulunamadığı, teşvik edici olması gerekçesiyle'' bu yıl ödül vermeme kararı aldığını bildirdi.

Öte yandan ödül töreninin ardından salondan ayrılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gazetecilerin ödüllere ilişkin sorusuna, ''Bütün ödüller büyük bir keyifle alkışlandı. Demek ki ortak kanaat bir noktada oluşmuş. Çok mutlu oldum'' dedi.

Bu arada bugün bir internet sitesinde törenden önce ödüllerin açıklanmasıyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan TÜRSAK ve Festival Başkanı Engin Yiğitgil, ''Bu tamamen sitenin kendi tahmini. Üç aşağı beş yukarı bu tahminleri herkes yapabilirdi. Jüriyi oluşturan 9 kişi, bu kararları verdi. Başka 9 kişi de başka kararlar verebilirdi. Herkesin saygı duyması lazım. Ben de bir kaç kategoride onlarla aynı fikirde değilim ama saygı duyuyorum'' diye konuştu.