BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları haftayı nasıl tamamlıyor?

Altın fiyatları bu haftayı nasıl kapatacak? 27 Kasım altın fiyatları- altın fiyatları ne olacak? Altın fiyatları düşecek mi?

Abone ol

Altın, son bir haftanın zirvesi yakınında dalgalı seyrediyor ve Fed'in güçlenen ABD ekonomisi ortamında varlık alımlarını azaltması ile birlikte, aylık ve çeyrek dönemlik zarara yönlendi.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR OLDU? 

Spot altın, gün içinde yüzde 0.3 yükselip düştükten sonra, Singapur saati ile 15:42'de, ons başına 1,213.39 dolara geldi. Fiyatlar dün 1,215.95 dolar ile 19 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve Eylül ayının sonundan bu yana yüzde 8.7 düştü. Altın Aralık ayında yüzde 3.2 düştü ve dördüncü ayı da kayıpla geçmeye yönlendi.

Metal bu yıl, ABD hisse senetlerinin rekor seviyelere çıkması ve daha önce görülmemiş miktarlarda para basılmasının enflasyonu yükseltememesi ile birlikte yüzde 28 düştü ve 1981'den bu yana ilk yıllık kaybına yöneldi. ABD'de dün açıklanan işsizlik başvurularının geçen hafta beklenenden daha fazla düşmesi, Fed'in iyileşen ekonomik ortamda varlık alımlarını azaltacağını açıkladığı 18 Aralık toplantısında işaret ettiği güvenin altını çizdi.

New York'ta INTL FCStone analisti Edward Meir, bilgilendirme notunda, "Yılın genelinde ve yeni yıla girerken, altının ne yapacağı belirsizliğini koruyor," dedi ve "Kısa vadede, güçlü hisse senedi piyasaları, daha iyi küresel büyüme rakamları ve enflasyonun düşük kalmasının hep birlikte baskısını sürdürmesi ile birlikte, daha düşük fiyatlar göreceğimizi düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Altın, 2003 yılında işlem görmeye başlamalarının ardından her yıl artış gösteren altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıkların bu yıl daralması ile birlikte, Nisan ayında ayı piyasasına girdi ve 12 yıl ard arda yükselerek sürdürdüğü boğa çıkışını durdurmaya yönlendi. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, fonun internet sitesindeki verilere göre, dün 804.22 tona düşerek Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi ve bu yıl yüzde 40 daraldı.

Vadeliler Yükseldi

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,213.90 dolara çıktı ve yükselişini üçüncü güne taşıdı. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 40 altındaydı.

Spot gümüş yüzde 1 yükselişle ons başına 19.9779 dolara çıktı ve dünkü yüzde 1.4'lük kazancını daha da genişletti. Son dört ayın en iyi haftalık performansına yönelen gümüş, bu yıl yüzde 34 kaybettridi ve değerli metaller arasında en fazla kaybettiren metal oldu.

Platin dün yüzde 2.1 ile son 10 haftanın en hızlı sıçramasını gerçekleştirmesinin ardından yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,365.80 dolara geldi. Metal bu yıl yüzde 11 düştü. Palladyum yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 702.60 dolara çıktı ve bu yıl fazla bir değişiklik göstermedi.