BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,67
ALTIN 2.418,88
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları gelinleri 'hasır'sız yaptı

Altın fiyatlarının rekor seviyede yükselmesi üzerine özellikle Trabzon ve yöresinde düğünlerin vazgeçilmez takısı hasıra olan talep yüzde 50 civarında azaldı

Abone ol

Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Musa Başak, altın piyasasının son aylarda dalgalanma içerisinde olduğunu belirterek, ''Bugünlerde çok fazla olmamakla beraber dalgalanma yine devam ediyor. Aynı şekilde fiyatlarda bir istikrar yok. Altının gramının 70-80 liralar bazından 105-110 lira seviyesine çıkması bizleri de vatandaşı da çok olumsuz yönde etkiledi'' dedi.

Altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasıyla birlikte ortalama bir hasır takımın maliyetinin 4-5 bin liradan, 10 bin liraya kadar yükseldiğini ifade eden Başak, ''Dolayısıyla bu artış halkımızın alım gücünü yarı yarıya düşürdü. Satışları olumsuz yönde etkiledi'' diye konuştu.

Başak, özellikle Karadeniz yöresinde hasır takıların düğünlerin vazgeçilmezi olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Hasır bilezik, Kuyumcular Odası olarak coğrafi işaretini almamızdan sonra son yıllarda tüm Türkiye'ye yayıldı. Anadolu'da, İstanbul'da hasır artık istenilen takı haline geldi. Yurt dışı satışlarımız da hızla devam ederken birden maliyetin yükselmesi, bu emtiaya ulaşımı biraz zorlaştırdı. Trabzon'daki 35 atölyedeki hasır imalatçısı ciddi manada sıkıntı içinde, pazar bulma telaşı içerisinde. Belki düğün sezonunda bu pek hissedilmedi ama bu böyle giderse kış sezonunda ciddi manada sıkıntı hissedileceğini kara kara düşünüyoruz, 'nasıl bir geçiş dönemi olacak' diye.''

''HASIRDA 14 AYARA DOĞRU BİR YÖNELME VAR''

Sektörde olumlu ya da olumsuz yönde neler olacağını bekleyip görmekten başka çareleri olmadığını belirten Başak, ''Çok umutlu değiliz ama yine de yaşamak için umut etmek istiyoruz. İnşallah fiyatlar bir dengeye oturur, halkımızın alım gücü de bir nebze artar. Hasırımız, yöresel el sanatımız, göz nurumuz daha ileri noktalara taşınır diye düşünüyorum'' dedi.

Başak, hasır satışlarında yarı yarıya düşüş olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Bunu hiç abartmadan söylüyorum, hasır satışlarında yarı yarıya düşüş söz konusu. Trabzon ve yöresinde düğünlerde hasır alınması neredeyse şart koşulan bir takı. Bu durum bizi çok mutlu ediyordu, şimdi ister istemez tabiri caizse gelinler hasır isteklerini dayatamıyorlar. Bu sefer düğünler yıkılıyor. Şimdiye kadar hasırın istenilen noktada olması bizi mutlu etmiştir. Bundan sonra da böyle olacak ve olması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü hasır bizim vazgeçilmez, yöresel, milli bir takımız. Dolayısıyla dünya piyasaları ve bizim piyasalarımız dengelenir biraz daha halkın alım gücüne ulaşırsa hasır yine düğünlerde takılması gereken şart bir ürün olacak.''

Vatandaşların 22 ayar altından hazırlanan hasırın, daha ucuz olması amacıyla 14 ayar altından hazırlanması yönünde talepleri bulunduğunu da anlatan Başak, ''Hasırın gramının ve ayarını düşürmek yönünde bir talep var. Hasırın genişliğini 17 koldan, 13-11 kola düşürerek bir şekilde yine de halkımıza ulaştırıyoruz.'' dedi.

''DÜĞÜNLERDE KIZ TARAFI ARTIK HASIRI ŞART KOŞAMIYOR''

Kunduracılar Caddesi'nde bulunan kuyumcu dükkanında hasır satışı yapan Mustafa Erkan, bu düğün sezonunda geçen sezonlara göre altının fiyatının yükselmesi nedeniyle hasır satışlarında gözle görülür bir azalma olduğunu söyledi.

Artık insanların hasırı tercih etmediklerini belirten Erkan, ''Eğer ediyorsa da takım halinde tercihlerden ayrılarak, tek bilezik tercih ediyor. Geçen yıl bir hasır, takım olarak 10 bin lira iken bu sene 15 bin lira. Ne yapıyor insanlar 15 bin liralık takım yerine, 10 bin liralık bileziği tercih ediyorlar. Hasır satışlarında yüzde 50'ye yakın bir azalma var. Trabzon insanı artık hasır tercih etmiyor, onun yerine 10 bin liralık altın set takım alıyor, bilezik alıyor. Hasırın satışında ciddi bir düşüş var'' diye konuştu.

Erkan, piyasada 14 ayar hasıra yönelme söylentileri olduğunu ifade ederek, ''Trabzon'un dışında çok satıldığını duyuyoruz ama Trabzon'da satışı neredeyse yok. Kendimden örnek vereyim, vitrinimde 14 ayar hasır takım var, aşağı yukarı bir yıldır bizde ve hala satamadık. O yüzden Trabzon insanı birazcık o manada tutucu, satılmıyor Trabzon'da'' şeklinde konuştu.

Düğünlerde kız tarafının artık hasır takımı şart koşamadıklarını vurgulayan Erkan sözlerine şöyle devam etti;

''Bir hasır takıma 15 bin lira, düğün için geri kalan masrafları siz düşünün. Artı bunun bileziği, alyansı, yüzüğü de var. İnsanlar hasırdan kaçmaya başladı. Artık insanlar 14 ayar takım düşünüyor. Az önce burada bir müşterim vardı 10 bin liraya 5 bilezik, bir set aldı. Hasırın zararı bozdurunca yüzde 20'lerde. Hasırda müşteri 2-3 bin lira zarar edeceğine, gider bilezik alır''