BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,84
HABER /  GÜNCEL

Taliban'a 19 saat nefes aldırmadılar

Afgan kuvvetleri başkentin kilit noktalarına saldırı düzenleyen militanların 19 saatlik çatışma sonunda öldürüldüğünü açıkladı.

Abone ol

Afgan polisi, başkent Kabil'in merkezinde, ABD Büyükelçiliği ve NATO karargahının bulunduğu noktalara saldırı düzenleyen son militanların öldürülmesi ile, baskının son bulduğunu duyurdu.

Çatışmanın başlamasından 19 saat kadar sonra, militanların üslendiği inşaat halindeki bir binanın 'militanlardan temizlendiği' söylendi.

Polis ve özel komando timleri binanın denetimini ele aldı.

Başkentte dört ayrı noktada başlatılan saldırı şimdiye dek düzenlenen en planlı ve karmaşık eylem olarak niteleniyor.

Kalaşnikof, bazuka ve bomba yüklü yeleklerle donatılmış militanların çoğu gün içinde öldürülmüş, ancak direnen en az bir kişi binadan ateş açmayı sürdürmüştü.

Helikopterler desteğindeki Afgan kuvvetlerinin girdiği çatışma gece boyu devam etti.

Geç saatlerde Afgan ve NATO komutasındaki Afganistan Güvenlik Destek Gücü ISAF askerleri, başkentin merkezinde son derece sıkı korunan, diplomatik temsilciliklerin bulunduğu bölgeye hakim noktadaki binaya iyice yaklaştı.

Afgan yetkililer, çatışma süresince dördü polis, yedi kişiyle altı militanın öldüğünü söyledi.

Ölenler arasında NATO askeri ve ABD elçiliği personeli bulunmadığı belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerin Afganistan'dan asker çekmeye başladığı bir döneme rastlayan saldırının sorumluluğunu Taliban üstlendi.

Fakat Afgan yetkililer, saldırıdan Taliban'la bağlantısı olmasına karşın bağımsız eylemler düzenleyebilen Hakkani grubunu sorumlu tuttular.

SİLAHLAR GÜN BOYU SUSMADI

Dün öğle saatlerinde başlayan saldırı, Amerikan elçiliğinin 300 metre kadar yakınında içinde silahlı kişiler olan bir aracın durdurulmasından sonra başladı.

Görgü tanıklarına göre, birkaç şiddetli patlamanın ardından militanlar çevreye hakim olan Abdül Hak Meydanı'nda inşa halindeki dokuz katlı binaya girdi.

En az beş militan buradan otomatik silahlar ve roketatarlarla elçilik binasına ateş açtı.

Bu sırada, aynı bölgede başka patlamalar meydana geldi. İki intihar eylemcisi bir polis binasının önünde üzerindeki patlayıcıları ateşledi.

Havaalanında saldırı düzenlemeye çalışan bir militan öldürülürken, istihbarat servisinin sorumluluğundaki bir hapishane hedef alındı.

Taliban sözcüsü, "yerel ve yabancı istihbarat merkezlerine geniş çaplı intihar saldırıları düzenlediklerini" söyledi.

Gözlemciler, ilk kez militanların aynı anda dört farklı noktada eylem düzenleyebildiklerine dikkat çekiyor.

Kabil'deki BBC muhabiri Quentin Sommerville de eylemcilerin uzun bir mücadele niyetiyle yola çıktığını; binaya üç gün boyunca silah ve mühimmat yığdıklarının öğrenildiğini söylüyor.

Militanların bu ölçekte bir saldırı düzenleyebilmesi, Afgan kuvvetlerinin yetkinliği konusunda tartışmaları körüklüyor.

Bu yılın başlarında ISAF, ülkenin yedi bölgesinde güvenlik alanında sorumluluğu Afgan güçlerine devretmişti.

ABD gelcek yılın sonuna kadar Afganistan'dan toplam 33 bin asker çekmeyi planlıyor. Böylece Afganistan'daki ABD askerlerinin sayısı 68 bine düşecek.