BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,47
HABER /  GÜNCEL

Madde bağımlısı biriyle karşılaşınca ne yapılmalı?

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi (AMATEM) Klinik Şefi Dr. Cüneyt Evren, önemli uyarılarda bulundu

Abone ol

Son olarak Fatih'te bir vatandaşa saldırarak yüzüne tiner dökmeleriyle yeniden gündeme gelen madde bağımlılarına karşı nasıl davranılacağı konusunda açıklama yapan Evren, bağımlılık yapan maddeleri, ''sigara ve alkol de dahil, uyarıcı, rahatlatıcı ya da haz verici etkisi nedeniyle kullanılmaya başlanan, bir süre sonra devamlı kullanma ihtiyacı hissedilen maddeler'' olarak tanımladı.

Bu sürecin ''zararlı kullanım, kötüye kullanım ve bağımlılık'' diye sıralandığını ifade eden Evren, madde bağımlılığı geliştikten sonra kişinin sosyal yaşamına, aile ilişkilerine, iş, eğitim, meslek hayatına yansıyacağını, fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkilemeye başlayacağını söyledi.

Cüneyt Evren, ''Vatandaşlar madde bağımlısıyla karşılaşıldığında nasıl davranılmalı? Örneğin para isterse vermeli mi?'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Buna cevap vermek çok zor. Bu bir risk. İnsanların canı kadar malı da önemli. Parayı vermek, aslında sorunu çözmeyecek, o para iyi bir yere de gitmeyecek. Çocuk, büyük ihtimalle o paraya uçucu madde alacak. Karşısındakinin, muhakemesi bozulmuş, madde etkisinde olan ve madde ile beyni zarar görmüş biri olduğunu düşünmesi lazım. Madde bağımlısı sizden bir şey talep ediyor, ne yapacaksınız? Çözüm yolu, 'Para verelim, kurtulalım' ya da 'Vermeyin sakın' demek olamaz. Buna, o koşullar içindeki kişinin karar vermesi lazım. Burada önemli olan, kişinin vücut bütünlüğüne zarar gelmemesi. Dolayısıyla bu noktada da karşıdakinin normal ve sağlıklı düşünen biri olmadığını hesaba katması lazım. Madde kullanan çocukların beyinleri değişime uğruyor ve en son noktada saldırganlaşıyorlar. Vatandaş, kendini koruyacak. Bu anlamda halkın yapacağı çok bir şey yok, en azından karşısındaki kişinin şuurunun yerinde olmadığını hesaba katarak davranması gerekiyor. Bağımlı normal muhasebesini yapamıyor, belki hatırlamayacağı bir dönem yaşıyor. Belki olanları hatırlamayacak bile. Bu tür olayların çoğu gazetelere yansımıyor.''

Madde bağımlılığının önlenmesinin önemine işaret eden Evren, bu anlamda, devlete ve aileye büyük görevler düştüğünü söyledi.

Evren, ''Ancak burada da şöyle bir durum var. Saldırganlığın da temelinde yatan sebep bu. Ergenlik döneminde beyin hala gelişmeye devam eder. Beynin gelişme evresinde madde kullanıyor ve beyin etkileniyor'' dedi.