BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,63
ALTIN 2.391,81
HABER /  GÜNCEL

Alo! Eşeğim ölüyor, yetişin!

Alo 112'ye gelen ihbarlar zor anlar yaşatıyor. Çocuğum benden mi diyenden, eşeğim ölüyor yetişin diyene kadar ne ararsan var!

Abone ol

Van 112 Acil Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezi'ne gelen asılsız ihbarlar, çalışanlara zor anlar yaşatıyor.

Konu hakkında bilgi veren 112 Acil Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezi Şefi Dr. Şafak Çelik, günde ortalama 7 bin çağrı aldıklarını kaydetti. Gelen çağrıların yaklaşık yüzde 95'inin asılsız olduğunu anlatan

Çelik, bu durumun kendileri için büyük sıkıntıya neden olduğunu söyledi. Komuta kontrol merkezinde görevli 1 doktor ve 3 personel ile 24 saat hizmet verdiklerini dile getiren Dr. Çelik, cinsellik ve dalga geçme konuları hariç bütün çağrıları değerlendirdiklerini belirtti.

Gelen tüm ihbarların anında görevli doktora aktarıldığını söyleyen Dr. Çelik, "Doktorumuz da duruma göre karar verip en yakın bölgedeki ambulansları olay yerine gönderiyor. Şehir merkezindeki bir olaya müdahalemiz 5 ile 10 dakika arasında değişiyor" şeklinde konuştu.

Trafikte bazı sürücülerin ambulanslara büyük sıkıntılar yaşattığını da dile getiren Dr. Şafak Çelik, herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini belirtti.
ASILSIZ İHBAR DA VAR EŞEĞİ ÖLEN DE!

Hastaya ilk müdahalenin çok önemli olduğunu söyleyen Çelik, birkaç saniyenin bile hayati önem taşıdığını anlattı. Kendilerine bazen çok gülünç ihbarların da geldiğini ifade eden Dr. Şafak Çelik, "Bazı vatandaşlar arayıp, "Alo eşeğim ölüyor yetişin" diyor, bazıları ise telefonunun çalışmadığını, ne yapması gerektiğini soruyor. Hatta bazı vatandaşlarımız yüz yüze doktora soramadığı konuları bizlere soruyor. Mesela vatandaşın biri oğlu ile kendi kan gruplarının bir olmadığını sordu. Vatandaş çocuğun kendisinden olup olmadığı şüphesini bizim yardımımızla halletmeye çalışıyor. Fakat bizim işimiz bu değil. İşimiz kazalara, olaylara en kısa zamanda en yakın istasyondaki ambulansları ve görevlileri yönlendirmektir. Yaptığımız işin ciddiyeti çok büyük. Birileri bizleri meşgul etmek isterken belki de bir yakınının hayatına mal olabilir. Duruma bir de bu yönden bakmak lazım" diye konuştu.

Kendilerine gelen tüm telefon numaralarını gördüklerini de söyleyen Dr. Şafak Çelik, işin dozunu kaçıranları Emniyet Müdürlüğü aracılığıyla savcılığa bildirdiklerini dile getirdi.