BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.401,25
HABER /  GÜNCEL

Yandaşlar Erdoğana feci kızdı!

Bekir Coşkun 'Günahın tanığıyım' diyerek destek çıktı... Ancak Başbakan'ın o sözleri muhafazakar basını çok kızdırdı...

Abone ol

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın partisinin Düzce İl Kongresi’nde yaptığı konuşma, hükümete yakın çizgideki muhafazakâr basının bazı köşe yazarlarının sert eleştirileriyle karşılaştı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN           NE DEMİŞTİ?

 ''Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi... Suriye bunu yaptı, biz de yapalım istedik. 210 bin dönüm bir organik tarım yapabileceğimiz alan kazanalım. Hemen yakıştırmalar başladı: 'Siz burayı İsrail`e peşkeş çekeceksiniz!' On yıllardır ne söylendiyse bu zihniyet hâlâ aynı yerde... Bu ülkenin vatan toprakları üzerinde yatırım yapan küresel sermaye `şu dinden bu dinden geldi` diye 'eyvah Türkiye elden gidiyor' demek bu kadar kolay mı?... Farklı etnik kimlikte olanlar ülkemizden kovuldu. Acaba kazandık mı? Düşünmek lazım. Bu aslında faşizan bir yaklaşımın neticesiydi... Paranın dini, ırkı olmaz... Adam burada yatırım yapacak... Burada Ahmet-Mehmet çalışacak...''

Sermayenin dini imanı olmaz” diyen, dini ve etnik azınlıkların Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye dışına çıkarılmasını “faşizanlık” olarak niteleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı bazı muhafazakâr kalemler, özellikle “İsrail” özelinde eleştirdi.

Başbakan’ı bu konuda hedef alan ilk yazıyı önceki gün Hakan Albayrak kaleme aldı. Eleştiriler dün de artarak devam etti:

YOKSA FAŞİSTİN ÖNDE GİDENİ OLUR
!

Hakan Albayrak:
''Türkiye-Suriye sınırında mayınlardan temizlenecek toprakların 44 yıllığına İsrail’e verilmesi doğru olmaz” demekle “Ermenilere ölüm!” yahut “Rumlar dışarı!” demek aynı şey midir? Başbakan Erdoğan’ın AK Parti Düzce İl Kongresi’nde yaptığı konuşmadan böyle bir sonuç çıkıyor! Başbakan’ın bu bağlantıları nasıl kurduğunu anlayamıyorum.

BEKİR COŞKUN'DAN ERDOĞAN'A DESTEK
Erdoğan'ın yandaş medyayı kızdıran sözleri Bekir Coşkun'dan destek buldu. Coşkun muhalefeti ayağa kaldıran 'azınlıklara faşizan yaklaşım' sözlerine 'Tanığıyım' diyerek hak verdi ve başından geçen iki hikayeyi kaleme aldı.
Bekir Coşkun'un yazısını okumak için tıklayın

Yabancı sermayeye kategorik olarak karşı çıkanları eleştirmesinde bir fevkaladelik yok; ama, Ortadoğu’da fitnenin başı olan İsrail’in Türkiye-Suriye sınırı gibi kritik bir bölgede fink atmasına karşı çıkmayı sıradan bir yabancı sermaye düşmanlığı gibi görmesi/göstermesi çok acayip. Farklı dinlere ve etnik kimliklere tahammülsüzlükle kurduğu irtibat ondan da acayip. İsrail’e tepki göstermek faşistlikse, Başbakan Erdoğan Davos’ta faşistin önde gideni olmuştur!

İŞİN GÜBRESİNİ ÇIKARMAYIN

[PAGE]



İŞİN GÜBRESİNİ ÇIKARMAYIN!

Mehmet Şeker: O bölgeye gelecek yabancı, modeli hemen “yap işlet devretme”ye çevirir ve otuz yılda çıkmaz. Tarıma açılan verimli topraklarda fitne ekip fesat biçerler. Biz de oturur seyrederiz.Gelip geçen hükümetlerin işi, bölgedeki ağır misafirlerin görev süresini her dönem uzatmak olur. Vaktiyle Çekiç Güç meselesinde olduğu gibi... Velhasıl hatırlatmayın, uzatmayın, kızdırmayın, patlatmayın, çatlatmayın... Bütün mayınlardan kurtulalım ama işin gübresini çıkarmayın.

VAN MİNUT YANİ!

Serdar Arseven:
Başbakan; bugün “İsrail yayılmacılığına dikkat çeken”lerin, “azınlıkları bu ülkeden kovanlarla” aynı zihniyette olduklarını öne sürerek savunuyor, “mayın temizleme” konusundaki pozisyonlarını... Bu arada; “yabancı sermaye” düşmanlığı ile “Siyonizm karşıtlığını” da bir kefeye koyuyor!.. Ne alakası var?.. Van minut yani!..

BAŞBAKAN ALTINDAN KALKABİLİR Mİ?

Ahmet Taşgetiren: Başbakan’ın “faşizan tutum”la ilgili sözlerinin gidip “Türkiye’nin tarihe karşı özür borcu” meselesine eklemlenmesi beklenirdi, yapıldı. O işin bir boyutunda Ermenilerden özür var, bir boyutunda Rumlardan, Süryanilerden, bir boyutunda Kürtlerden... solculardan, dindarlardan vs. borç çok. “Özür” yolu açılırsa, bunların hepsinin altından kalkabilir mi Başbakan Erdoğan, ya da Türkiye bilemem.

DİNDAR KİTLELER İNCİNDİ

Özlem Albayrak: Yanlış çünkü; cumhuriyet tarihinin tüm önemli uygulamalarında ayak izlerini gördüğümüz faşizan yaklaşımları kınamak bu konu üzerinden mi olmalıydı, emin değilim. Çünkü söz konusu olan İsraildir... İkincisi Başbakan, İsrail sermayesine “küresel sermaye” demeseydi, “paranın dini, milleti yok” cümlesini sarfetmeseydi, hem ulusalcıların AK Parti’ye vurmak amacıyla söylemleştirdiği “vatanı para karşılığı satıyorlar” cümlesinin altındaki zemini çekip almış olacaktı, hem bu ülke vatandaşlarının çoğunluğunun kalbinde bir mazi yarası gibi duran Filistin konusundaki bireysel hassasiyetini perçinleyecek ve Davos’u tazeleyecekti, hem de dindar kitleleri incitmeyecekti.

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR!
PARANIN DİNİ İMANI VARDIR!

[PAGE]



AT SAHİBİNE GÖRE KİŞNER!

Nuh Gönültaş: Başbakan Tayyip Erdoğan bu tartışmalar çerçevesinde mayınları temizlemeye talip İsrailli firmaya itiraz edenlere “Paranın dini imanı yoktur” derken ne kadar durumun farkında? Paranın gerçekten dini imanı yok mu? Paranın dini imanı yoktur gibi bir sözü Başbakan Tayyip Erdoğan’a doğrusu yakıştıramadım! Para tek başına öyle olabilir, ama parayı veren düdüğü çalar. At sahibine göre kişner!

PARANIN DİNİ, İMANI VARDIR

Akif Emre: Küresel sermayenin Başbakan’ın gözünde, en hafif tabirle, bu kadar nötr olması çok nötr gelmiyor bana. Küresel sermayenin parasıyla yatırım yapıp iş ve üretime katkıdan başka hiçbir anlamının olmadığını savunmak tipik bir sağ siyaset tavrı. Hele hele bunu İsrail sermayesi bağlamında savunmak ise tek kelimeyle vahim.
Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı alanın temizlenip organik tarıma açılması konusunda bu kadar naif yaklaşım olabilir mi? (Bu konuda Yeni Şafak’tan Hakan Albayrak ve Sabah’tan Umur Talu isabetli yazılar yazdı.) Altını çizmekte yarar var: Sermayenin, her iki anlamda da hem dini hem milliyeti vardır.