BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.523,23
HABER /  GÜNCEL

İsrail söylentisi köylüleri çıldırttı

Mayın köylüleri dertli mi dertli. Bir dokun bin ah işit.. Kendi memleketlerinde misafir olmak istemiyorlar.

Abone ol

Suriye sınırındaki mayınlar yabancı şirketlere peşkeş çekileceği söylentileri köylüleri çıldırtıyor. Mayınlarla iç içe yaşayan yöre halkı toprağın kendilerine verilmesini istiyor.

Sabah muhabiri Savaş Ay Şanlıurfa Akçakale'nin 85 kilometrelik sınırı boyunca köy ve mezlaralarını dolaştı. Köy halkıyla mayınları konuştu.  'Asker temizlesin yardımcı olur gerekirse ırgatlık yaparız' diyorlar.
İşte Savaş Ay bölgeden yükselen çığlıkları yazdı.

YABANA ELE GİTMESİN

"Aha işte burada, Şanlıurfa Akçakale- Telabyat Suriye sınır kapısındayım. Dahası sırf Akçakale'nin 85 kilometrelik sınırı boyunca köyü, mezrayı, hat boyunu turlamaktayım. Memleketin mühim adamları Meclis'te tartışadursun yöre halkı ne diyor bir bakalım. İsimleri tek tek yazmaya mecalim de kalmaz, yerim yetmez. Hepsinin konuşmalarından eledim eledim aşağıya takdim ettim:

Diyorlar ki; Suriye'ye en son açılan kapı burası. 2007'de açıldı. 3 yıl önce inşaatı başlarken bölgedeki mayınları Genelkurmay'ın emriyle Elazığ'dan gelen mayın temizleme bölüğü temizledi. Demek ki Mehmetçik bu işi yapabiliyor rahatça. Yöre ahalisi olarak arazinin kullanım hakkını biz istiyoruz. Yabana ele hasma gitmesin, bize nasip olsun diyoruz. Gerekirse tüm köylüler yardımcı olur, mayınların bir çabukta yok edilmesine ırgatlık bile eder.

İSRAİL'E TEPKİ VAR
Eski kaçakçı köylerine, mayınlı arazilerin olduğu uzun hat boylarına da gittim. Her bir dam altında 1-2 sakat var. Bunların hemen hepsi yıllar içinde kaçağa gidip gelirken mayına basmış topuğunu, ayağını, bacağını kaybetmiş. Neredeyse ilkel denecek ucuz, kalitesiz tahta-plastik bacaklarla seke seke yürüyorlar ne yazık. Çoğu yoksulluktan, yoksunluktan düşmüş kaçak işine. Getirecekleri de 3-5 kilo çay may. Ölümle burum buruna gelip hane halkının iaşesi uğruna etmişler bunu. Arada canını mayın tarlasında bırakan da o kadar çokmuş ki. Köylerin mezarlığında mayın kurbanları eceli mukadderiyeden gidenlerden bile fazla. Halil Tanboğa MHP Ülkü Ocakları Akçakale İlçe Başkanı "Mayınlar kalkacaksa kalksın ama İsrail yapmasın bunu. İsrail bir virüstür. Bölge halkı köken olarak Arap'tır ama milliyetçidir. Gerekirse küreklerin sapından tutar, kazma sallar yardımcı oluruz devletimize" diyor.

BİR EŞLERİ SINIR ÖTESİNDE ADAMLAR
Bölgede yaptığım gezilerde görüyorum ki bir zamanların o başta da söz ettiğim Memik Oğlan'ları yani kaçakçı taifesi şimdi çantacı olmuş. Günü birlik git gel yapan, gümrük mevzuatının el verdiğince yükte pahada hafif eşya nakleden var. Şekerden, cibinliğe, entariden, tütüne Suriye'den mal getiriyorlar. Buradan da oraya kumaş, battaniye, elektrikli soba, mikser, mutfak robotu falan götürüyorlar karşıya. Bazıları da hem buradan hem oradan evli. Yani eşlerden biri Türk diğeri Suriye vatandaşı. Her iki yakada da mebzul çocukları var. Onların hayatı tam ikiye bölük. Mayınlı araziden geçmek zorunda kalmasalar da bir ayaklarını orada birini de burada bırakmak zorundalar.