BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.306,93
HABER /  GÜNCEL

Almanya'ya 'hadım' eleştirisi

Avrupa Konseyi'nin İşkenceyi Önleme Komitesi, Almanya'dan, 'aşağılayıcı' diye nitelediği, cinsel suçlardan hükümlü kişilerin hadım edilmesi uygulamasına son vermesini istedi.

Abone ol

Avrupa Konseyi'nin İşkenceyi Önleme Komitesi, Almanya'dan, cinsel suçlardan hükümlü kişilerin hadım edilmesi uygulamasına son vermesini istedi.

Komite, uygulamayı 'aşağılayıcı' diye niteledi.

Almanya'da her yıl cinsel suçlardan hüküm giymiş ortalama beş mahkûm, cinsel dürtülerini azaltacağı umuduyla ve cezaevinden çıkarılma koşuluyla hadım edilmeyi tercih ediyor.

İşkenceyi Önleme Komitesi, uygulamayı 'vücudu bozan, geri döndürülemez bir müdahale' olarak niteledi ve bunun cinsel suçlardan mahkûm olan kişiler için bir tıbbî gereklilik olarak kabul edilemeyeceğini savundu.

Alman yetkililer, hadım etme uygulamasının bir ceza değil tedavi yöntemi olduğunu savunuyorlar. Hükümetin yaptığı açıklamaya göre hadım etme uygulaması, 'Anormal cinsel dürtülerden muzdarip kişilerin tedavisi ya da bu dürtünün azaltılması' için kullanılan bir yöntem.

Hükümetin açıkladığı verilere göre, 1970-1980 yılları arasında hadım edilen 104 mahkumun sadece yüzde 3'ü aynı suçları yeniden işledi. Bu seçeneği tercih etmediği ya da yetkililer uygun görmediği için ameliyat edilmeyen mahkûmlar arasında ise bu oran yaklaşık yüzde 50 seviyesinde.

Avrupa Konseyi'nin İşkenceyi Önleme Komitesi, Almanya'nın uygulamalarını değiştirme yetkisine sahip değil. Ancak insan hakları konusunda Avrupa'nın en yetkili kurumunun parçası olan Komite'nin görüşleri, siyasî çevrelerde büyük önem taşıyor.