BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.401,93
HABER /  EKONOMİ

Almanya'dan Yunanistan'a IMF önerisi

Ülke borcu kriziyle Avrupa’yı sarsan Yunanistan için adaları satması önerisinde bulunan Almanlar şimdi de Atina hükümetinin yardım için Uluslararası Para Fonu’na (IMF) başvurmasını söyledi.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği’nin baş finans sözcüsü Michael Meister, Yunanistan’ın borç yükünün altından kalkmak için Uluslararası Para Fonu’ndan yardım isteyebileceğini belirtti.

Bloomberg haber ajansında değerlendirmelerine yer verilen Meister, “Yunanistan’ın sermaye piyasalarını yeniden yapılandırmasına yardımcı olacak enstrümanların kimde olduğu üzerine düşünmemiz gerekiyor… Baktığımızda, Atina hükümetinin ihtiyaç duyduğu enstrümanların IMF’nin elinde olduğunu görüyoruz” dedi.

Meister aynı zamanda, “IMF’den destek almadan Yunanistan’ı kurtarmaya çalışmak cüretkâr bir girişim olur” diye konuştu.

Bu açıklamalar, Merkel’in Yunanistan’a yardım konusundaki ketum tavrını da destekledi. Alman Başbakan Çarşamba günü yaptığı konuşmada, Yunanistan’a verilecek finansal destek konusuna değinmemeye özen göstermişti.

Öte yandan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun IMF’ye başvurma seçeneğini değerlendirdiğini de biliniyor.


BÜTÜN SEÇENEKLER
AÇIK Perşembe günü geç saatlerde Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Barroso ile Brüksel’de bir araya gelen Papandreu, toplantıdan sonra AB’den gelecek bir yardıma her zaman daha sıcak baktıklarını ancak hükümetin makul bir faiz oranıyla borçlanması şartıyla bütün seçenekleri değerlendireceklerini dile getirmişti.

Dow Jones Newswire ise Atina hükümetinden adını vermek istemeyen üst düzey bir yetkiliyi kaynak göstererek, Yunanistan’ın 2-4 Nisan’daki Paskalya tatilinden sonra IMF’den yardım talep edeceğini belirtti.

Avrupalı liderler ise, kurtarma planının bütün teknik detaylarını kesinleştirdiklerini, Yunanistan’ın talep etmesi durumunda yardıma hazır olduklarını belirtmişti.

Merkel dün Almanya’nın 2010 bütçesi için gerçekleştirilen toplantıda, “Atina hükümetinin ülke borcu sorununu tek başına çözmesi gerekiyor. Yunanistan’ın bütçe açığını kapatmak için aldığı önlemlerden başka bir şey yapılamaz” dedi.

Alman Başbakan aynı zamanda, Avrupa Birliği’nin kendi ülkeleri dâhil birçok ülkeyi bütçe hedefleri konusunda uyardığını da belirtti.

Yunan meslektaşı ise, dünkü toplantıda Barroso’dan AB liderlerinin Yunanistan’a sağlanacak yardımın detaylarında ne zaman anlaşacaklarına yönelik herhangi bir yorum alamadı. Barroso, “Şu anda tarihler konusunda spekülasyon yapmak istemiyorum” dedi.

Diğer yandan, Merkel’in baş sözcüsü Ulrich Wilhelm, Almanya’nın 25-26 Mart’ta Brüksel’de düzenlenecek aylık toplantıdan bir karar çıkacağına inanmadığını dile getirdi.


ALMANLAR IMF’Yİ GÖSTERİYOR
Alman gazete Het Financieele Dagblad’ın kaynağını belirtmeden yayımladığı bir habere göre, Alman parlamentosunda çoğunluk Yunanistan’a kredi yoluyla yardım edilmesine karşı çıkıyor ve Atina hükümetinin AB yerine yüzünü IMF’ye dönmesi gerektiğine inanıyor.

Diğer yandan, Yunanistan’ın Mayıs sonuna kadar 27 milyar dolar ödemesi gerekiyor. Bank of America-Merrill Lynch, baş Avrupa ekonomisti Holger Schmieding, yatırımcılara gönderdiği bir araştırma notunda, “20 Nisan’da 8.2 milyar euroluk devlet tahvili ödemesi bulunan Yunanistan’ın, borçlanma maliyetlerinin düşmemesi durumunda, dış kaynaklardan yardım isteyebilir” dedi.

Bütün gelişmeler sonrasında, euro dolar ve yen karşısında ikinci gün üst üste değer kaybetti. Dün 1.37 seviyesinde olan euro-dolar paritesi, bu sabahki işlemlerde 1.36’ya geriledi.