BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Alman Cumhurbaşkanı'ndan Gezicilere Gülen sorusu

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Türkiye temaslarının yankıları sürüyor. Gauck 1 Mayıs arifesinde Gezicilerle de görüştü.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü grup toplantısında sert dille eleştirdiği Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Gezi Parkı eylemlerinin önde gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Gauck, toplantıda Türkiye'deki tartışmalı siyasi gerilimler hakkında bilgi alırken, ilginç bir de soru yöneltti:

"Gülen gerçekten tehdit mi?"

Gauck'un yaptığı temaslarla ilgili detayları Cumhuriyet si Ankara Temsilcisi bugünkü köşesinden yazdı.

Çakırözer'in aktardığı bilgilere göre Geziciler, Gauck'tan bir dizi de talep de bulundu. İşte o görüşmenin detayları...

Tarabya’daki Almanya Büyükelçiliği yazlık konutunda Alman Cumhurbaşkanı ile bir araya gelen sivil toplum örgütleri temsilcileri arasında DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Özdemir Aktan, Taksim Dayanışma Platformu üyesi Mücella Yapıcı, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Anadolu Kültür Derneği Başkanı Osman Kavala gibi isimler yer aldı.

Toplantıya katılan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Gezi Parkı protestoları, hükümetin basın ve ifade özgürlüğüne getirdiği kısıtlamalar, MİT Yasası’ndan duyulan kaygılar, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına getirilen yasaklama gibi konulardaki görüş ve kaygılarını Gauck ile paylaştı.

Sivil toplum temsilcilerini dikkatle dinleyen Gauck’un ise yaptığı kısa konuşmada şu değlerendirmede bulunduğu öğrenildi:

“Demokratlar olmadan demokrasi olamaz. Demokrasilerde yönetim sivil toplum hareketleriyle birlikte şekillendirilmelidir. Sizin gibi sivil hareketlerin demokrasinin gelişmesine katkınız çok büyük. Kendi davalarınız için verdiğiniz mücadeleleri çok değerli buluyorum.”

GÜLEN GERÇEKTEN TEHDİT Mİ?
Alman Cumhurbaşkanı Gauck toplantıda, Erdoğan’ın hedefindeki Gülen cemaatini de gündeme getirerek, “Gülen Hareketinin Türkiye’de demokrasinin önünde bir tehdit olduğuna inanıyor musunuz?” sorusunu da yöneltmiş. Bu soruya İHD Genel Başkanı Türkdoğan’ın, “Türkiye’de eskiden beri devlet içerisinde birtakım çete türü yapılaşmalar vardı. Ama bunlarla mücadele edilecek diye hukuksuz işlemler yapılmasını da sakıncalı buluyoruz” yanıtını verdiği öğrenildi.

BİBER GAZINI ENGELLEYİN!

Çakırözer'in aktardığı bir diğer konu ise biber gazıyla kullanımıyla ilgiliydi. Taksim Dayanışma Platformu Üyesi Mücella Yapıcı'nın toplantıda Alman Cumhurbaşkanı’ndan ‘biber gazı’ konusunda bir talepte bulunduklarını yazdı. Yapıcı, şunları söyledi:

“Taksim Dayanışma Platformu olarak toplumsal olaylarda biber gazı kullanımının durdurulması için tüm dünyaya çağrıda bulunduk. Bu kapsamda konuk cumhurbaşkanına da Almanya’nın bu çağrıya kulak vermesi talebini ilettik.”

Başbakan Erdoğan’ın Gauck’a yönelik eleştirilerini ise Yapıcı şöyle değerlendirdi:

“Bu eleştiriler çok haksız. Biz onu gerçekten evrensel insan hakları ve demokrasiye saygılı bir hak savunucusu olarak gördük. Daha barışcı, çağdaş ve demokat bir dünyaya gideceksek tüm yöneticilerin bu şekilde düşünmesini beklemek hakkımız. Dünya için örnek bir yönetici...”