BIST 10.111
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.412,15
HABER /  GÜNCEL

Aleviler, Uğur Kurt için sokaklara döküldü!

Uğur Kurt'un, Okmeydanı'nda polis kurşunuyla hayatını kaybetmesini Aleviler birçok ilde yürüyüşler düzenleyerek protesto etti.

Abone ol

Okmeydanı'nda cemevi avlusunda polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Uğur Kurt için Türkiye'nin birçok şehrinde Aleviler protesto gösterileri düzenledi. İstanbul, Çanakkale, Ankara, Adana, İzmir ve Diyarbakır'da basın açıklamaları yapıldı.

İSTANBUL'DA ADRES ŞİŞLİ CAMİİ

İstanbul'da binlerce Alevi Şişli Camii önünde bir araya geldi. Birçok siyasi parti ve platformun da destek verdiği eylemde, "Saldırılara, adaletsizliğe, vicdansızlığa artık yeter" yazılı pankartı açılarak Osmanbey'e yüründü.

Osmanbey Metro durağı önünde sonlandırılan yürüyüşün ardından Alevi örgütleri adına Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir basın açıklamasını yaptı. Demir, açıklamasında "Başbakan'ın toplumu ayrıştıran, Alevilere yönelik hakaret ve şiddet söylemine, inancımıza, cemevlerimize saldırılara yeter artık" ifadelerine yer verdi. 

ÇANAKKALE'DE İSKELE MEYDANI'NDA AÇIKLAMA YAPILDI

Alevi örgütleri, Çanakkale'de ise İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şube Başkanı Sabri Ballıkaya, cemevlerine yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunu söyledi. Saldırıların bilinçli olduğunu söyleyen Ballıkaya, "Gezi süreciyle başlayan süreç insanlığa, ortak bir haykırıştır. Gezi başkaldırı sürecinde kaybettiğimiz canların tümünün Alevi olduğu tesadüf olamaz. Bu katliamların arkasında sistemin olduğu devlet bilincimizle ortaya çıkartılmıştır. Katledilen canlarımızın ve yoldaşlarımızın faillerinin ortaya çıkartılmadığı hususu ise ayrı bir gerçekliktir" dedi.

ANKARA'DA HDP EŞ GENEL BAŞKANI DA KATILDI

Ankara'da Güvenpark'ta yapılan protestoya, HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi ve yurttaş katıldı. "Aleviyiz haklıyız kazanacağız" sloganlarının atıldığı eylemde, Başbakan Erdoğan'ın son günlerde yaptığı açıklamalarına da tepki gösterildi. 

İZMİR'DE CUMHURİYET MEYDANI'NA YÜRÜNDÜ

İzmir'de de Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenleri, Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde yer alan Sevinç Pastanesi önünden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşe yüzlerce kişinin yanı sıra kentte bulunan kimi STÖ ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Yürüyüşün ardından yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özer, Aleviliğin "İncitsen de incitme" sözünden dolayı sürekli incitildiklerini ifade ederek, katil olan devletin hesap vermeyeceğini söyledi. 

ADANA'DA 'TÜM İNANÇLAR KARDEŞTİR' PANKARTI

Adana Demokrasi Platformu üyeleri de Atatürk Parkı'ndan 5 Ocak Meydanı'na yürüdü. "Katliamları kınıyoruz tüm inançlar kardeştir" pankartının taşındığı yürüyüşte sık sık sloganlar atıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı yürüyüşte "Kahrolsun cemevime, can evime kurşunla gazla girene" dövizleri taşındı. 5 Ocak Meydanı'na ulaşan kitle, burada basın açıklaması yaptı. Adana Demokrasi Platformu adına açıklamayı yapan Alevi Bektaşı Federasyonu Adana Şube Başkanı Mikdat Öztürk, geçmişten bugüne Alevilere yönelik kıyımlara yol açanların, halkı birbirine karşı kışkırtarak Alevileri yerlerinden etme politikasını tarihsel süreklilik içinde devam ettirmekte olduğunu söyledi.

DİYARBAKIR'DA GERGİNLİK

Diyarbakır'da da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Şubesi öncülüğünde AZC Plaza önünden Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı'na kadar kitlesel yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe siyasi parti yöneticileri ve kimi STÖ temsilcileri de katıldı. Yürüyüşe geçen kitlenin önünü bir müddet sonra kesen polislerin yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirterek yürüyüşü engellemesi üzerine kısa süreli bir gerginlik de yaşandı. STÖ temsilcilerinin polislerle yaptığı görüşmenin ardından yürüyüş devam etti.