BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Alevi davasında ateistleri sordular

Alevi bir ailenin, AİHM'deki din dersi davasında yargıç Türk tarafına şu soruyu sordu:

Abone ol

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Alevi bir ailenin, çocuklarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine girme zorunluluğunun kaldırılmasıyla ilgili başvurusunu dün esastan gördü.

İlköğretim 7. sınıfta okuyan çocuğunun, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olmasını talep eden, ancak Türkiye'deki mahkemelerden sonuç alamayınca AİHM'ye giden Hasan Zengin'in davasında dün şikâyetçi ve Türk hükümetinin avukatları dinlendi.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen 200 kadar Alevinin de katıldığı davada, mahkemenin, "Ateistlere yönelik nasıl bir düzenleme yapıldığı" yönündeki sorusuna, Türk hükümeti avukatları, "Henüz önümüze böyle bir dava gelmedi" diye yanıt verdi. Mahkeme ayrıca, din dersi ile ahlak dersinin birbirinden ayrı tutulup tutulamayacağını sordu.
Türk hükümeti adına savunma yapan avukat Münci Özmen, Türkiye'de yasaların ailelere, kurumsal eğitimi çökertme hakkı tanımadığını, AİHM'nin içtihatına göre de, eğitimi düzenlemenin devletin yetki ve sorumluluğu altında olduğunu söyledi.
Savunmada, Aleviler ile Sünniler arasında ayrımcılık yapılmadığı, derslerin de din dersi değil, din ve ahlak konusunda genel kültür dersi olduğu belirtildi.

Hastanede namaz

Alevi tarafı ise, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, Karacaahmet Cemevi'ni yıktırdığını hatırlattı. AKP hükümeti eleştiren Alevi tarafı, bir devlet hastanesinde topluca namaza duran insanların Türk basınında yansıyan fotoğraflarını da mahkemede göstererek, hükümetin bu yönde baskı yarattığını öne sürdü.

Başvuru sahibinin avukatı Kazım Genç, Fransa veya Almanya'daki laiklik sistemini benimsediklerini, Türkiye'deki uygulamanın laiklik ilkesine tamamen aykırı olduğunu söyledi. Genç, laiklik ilkesi gereği devletin din dersi veremeyeceğini, sadece din derslerini gözetim ve denetim altında tutabileceğini ifade etti.
Kararını daha sonra verecek olan mahkemenin taraflar arasında dostane çözüm yolu aramakta olduğu ve bu amaçla taraflardan görüş talep ettiği öğrenildi. Dostane çözüme varılamaması ve davanın Türkiye'nin aleyhine sonuçlanması halinde kendisini mağdur gören Alevi vatandaşlara, AİHM yolu açılmış olacak.

Haber: Belma Akçura
Kaynak: