BIST 10.655
DOLAR 32,20
EURO 35,04
ALTIN 2.525,13
HABER /  GÜNCEL

Albayın kafasını duvara vurduğu olay!

11 askerin şehit düştüğü saldırıyla ilgili olarak 'komuta kademesinde ihmal olduğu' iddiaları gündeme geliyor.

Abone ol

Doç. Dr. Önder Aytaç, kendisine ulaşan bir bilgiyi aktarırken, Heron'ların (insansız istihbarat uçağı) saldırıdan günler önce sınırı geçen yaklaşık 200 teröristi tespit ettiğini, ancak teröristlere askerî müdahale talebinin reddedildiğini ileri sürdü.

Star Gazetesi'nde yayımlanan haberde Aytaç, Batman'da Heron'lardan sorumlu bir albayın teröristlerin görüntüsünü gördüğünü ve komutanlarına 'Bunları şimdi vurmayacağız da ne zaman vuracağız?' diye tepki gösterdiğini anlattı. Albayın öfkeyle kafasını duvara vurduğunu da belirten Aytaç, Heron'ların hafızalarının silinmediğini, son iki haftalık kayıtlara bakılması halinde 150-200 teröristin görüleceğini vurguladı.

Star gazetesinde dün yayımlanan haberde Doç. Dr. Önder Aytaç, karakola saldırı yapacak yaklaşık 200 teröristin sınırdan geçişinin günler önce tespit edildiği yönünde iddiada bulundu. Aytaç, kendisine gelen çok önemli bir bilgide, Batman'da Heron'lardan sorumlu bir albay, teröristlerin görüntüsünü görünce komutanlarına "Bunları şimdi vurmayacağız da ne zaman vuracağız?" diyerek kafasını duvara vurmuş.

Önder Aytaç, bir uçuşta yaklaşık 400 kilometreyi tarayan Heron'ların hafızalarının silinmediğini belirterek, "Son iki haftalık hafızasına bakarlarsa 150-200 teröristi göreceklerdir. Bu kayıtlar, saldırıların nasıl arttığını, Mehmetçiğin nasıl öldüğünü ortaya koyacak." dedi.

Haberde, güvenlik uzmanı Emre Uslu da TSK yetkililerinin 'operasyona eğitimli ekiplerin gönderildiği' şeklindeki sözlerinin doğru olmadığını ileri sürdü. Uslu, "Eğitimsiz çocukları ağaç gibi oraya dikiyorlar. Doğrudan ihmal var. Sorumlular hesap vermeli." şeklinde konuştu.

HAİN SALDIRIDA HERON İDDİASI

Haberi okumak için ikinci sayfaya geçiniz


[PAGE]



Şemdinli'deki kanlı saldırı kalabalık bir grup terörist tarafından gerçekleştirildi. Sınırda bu tür kalabalık grupların hareketleri insansız hava aracı Heron’lar tarafından tespit ediliyor ve önceden önlem alınabiliyordu. Saldırının neden önceden tespit edilemediği tartışma konusu olurken ünlü savunma dergisi Defence News ilginç bir iddia ortaya attı.

Dergiye göre İsrail ile Türkiye arasında 2004 yılında imzalanan 180 milyon dolarlık anlaşma uyarınca Türkiye’ye havadan istihbarat sağlamak üzere alınan Heron insansız uçaklar, İsrail ile son dönemde gerilen ilişkiler nedeniyle uçağın üreticisi Israel Aerospace Industries ve Elbit Systems şirketlerinde görevli İsrailli mühendis ve uçuş eğitmenlerinin Türkiye’yi terk etmesi nedeniyle uçurulamıyor. Mavi Marmara baskınının ardından İsrail hükümeti, Türkiye’de yerleşik tüm diplomatlarına ve resmi görevlilerine ülkeye dönme talimatı vermişti. Bu talimat doğrultusunda Batman’daki askeri hava üssünde Türk subaylara Heron konusunda eğitim veren İsrailliler de “can güvenliğimiz yok” diyerek geri döndü.

Bakan Gönül ‘uçuyor’ dedi İsrailliler’in ülkeyi terk etmesi üzerine basın mensuplarına bir açıklamada bulunan Savunma Bakanı , “Heronlar geleli 6 ay oldu. Eğitimler tamamlandı. Elemanlarımız uçakları kullanabilecektir” açıklamasını yaptı. Ancak saygın uluslararası savunma dergilerinde Defence News’e ismini vermeden 15 Haziran’da konuşan bir Türk askeri yetkili, “Şu anda Heron’lar uçurulamıyor. Ne zaman uçurulabileceği konusunda da bir bilgi yok” dedi. Bunun üzerine Defence News’te yayınlanan haberde, “İsrailli yetkililerin gitmesinin ardından Türk insansız uçakları uçamıyor” başlıklı bir haber yayınlandı. Heron’ların Türkiye’ye gelişinde büyük aksaklıklar yaşanmış, sonunda 6 tanesi bu yılın başında Türkiye’ye teslim edilmişti. Geriye kalan 4 Heron’un da Temmuz ayına kadar İsrail tarafından teslim edilmesi bekleniyor.

‘Kullanabilseydik İsrailli mühendislere ne gerek vardı?’ Vatan gazetesine göre Türkiye’nin Heron’ları kullanıp kullanamayacağını dünyanın saygın savunma dergilerinden olan Jane’s Defence-Weekly ve Taraf Gazetesi yazarı Lale Kemal açıkladı. Kemal, Türk mühendislerin Heron’ların temel özelliklerine hakim olduklarını ancak tam potansiyelini değerlendiremeyeceğini söylüyor:

“Şu anda 6 Heron’a sahibiz. Türk yapımı insansız hava aracı olan ve ’Gözcü’ Heron’lardan daha iyi değil. Kaldı ki 20 yıldır insansız hava aracı geliştirdiğimiz söyleniyor. Peki neden TSK insansız hava aracına ihtiyaç duyduğumuzu açıkladı? Yapılan açıklamalara göre ’Gözcü’ 15 km menzile sahip, 12 bin feet’e kadar yükselip havada bir saat kalabiliyor. Heron ise 35 bin feet irtifada (12 km yüksekte) 52 saat havada kalabilirken 207 km hızla uçabiliyor. TSK Türk mühendislerinin Heron’ları kullanabilecek bilgiye sahip olduğunu söylüyor ancak kullanılabilecekse İsrailli mühendislere ne gerek vardı? İsrailli operatörler Türk mühendislerin yanında olduğuna göre eğitim bitmemişti.” 19 MİLYON DOLAR İsrail Havacılık Sanayi tarafından üretilen IAI Heron insansız hava araçları orta ve uzun menzilli keşifler için kullanılıyor. Tanesi yaklaşık 20 milyon dolar olan araç 52 saat havada kalabiliyor.