BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.509,93
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Aksu Kamu-Sene çattı

Aksu başkanlığındaki Memur-Sen heyeti, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç'ı ziyaret etti.

Abone ol

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, toplu görüşmelerin, ''Türkiye Kamu-Sen'in diğer sendikalara amirlik yapma sevdası ve kaprisiyle başladığını'' söyleyerek, ''Kusura bakmasınlar, kimseden emir almayız, kimsenin izni dahilinde konuşmayız'' dedi.

Aksu başkanlığındaki Memur-Sen heyeti, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç'ı ziyaret etti. Aksu, Türk-İş Genel Merkezindeki ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, toplu görüşmelerin, Türkiye Kamu-Sen'in diğer sendikalara ''amirlik yapma sevdası ve kaprisiyle başladığını'' söyleyerek, ''Kusura bakmasınlar, Memur-Sen olarak kimseden emir almayız, kimsenin izni dahilinde konuşmayız. Bu itibarla masadaki tavrımız net olmuştur, masadaki tavrımız serttir. KESK de aynen bizim gibi tutum izlemiştir'' diye konuştu.

''BU MUTABAKAT MÜBAREK OLSUN''

Ahmet Aksu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in dün gazetecilere yasa ve yönetmelik gereği kendisinin Kamu İşveren Kurulu Başkanı, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ın ise kamu çalışanlarının sendika ve konfederasyonlarından kurulu heyetin başkanı olduğunu ve bundan sonra basın açıklamasını birlikte yapmaya karar verdiklerini söylediğini hatırlatarak, ''Kendilerine hayırlı olsun diyorum. Bu mutabakat mübarek olsun'' dedi.

Hükümetin, memur maaşlarının enflasyondan kaynaklanan yüzde 2.38 oranındaki kaybı ödeyeceğini açıklamasının memnuniyet verici olduğunu belirten Aksu, şöyle devam etti: ''Bu konuda diğer iki konfederasyondan farklı düşünüyoruz. Verilen zamdır, enflasyon oranı değildir. Bu itibarla yüzde 2.5 üzerine konulacak yüzde 2.38'in Ocak ayı itibarıyla, eşel mobil sistemine göre hesaplanarak, her ay itibarıyla maaşlara yansıtılmasını ve bundan sonraki hesaplamaların da eşel mobil sistemine göre yapılmasını talep ediyoruz. Bu talebimizde de ısrarcı olacağız.''

TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI KILIÇ

Türk-İş Genel Başkanı Kılıç da memur sendikalarının mücadelesini çalışanların ortak mücadelesi olarak gördüklerini belirterek, memur sendikalarını sonuna kadar desteklediklerini söyledi. Anayasanın 90. maddesinde yapılan değişiklik ve Uluslararası Çalışma Örgütü sözleşmelerine göre tüm çalışanların grev ve toplu iş sözleşmesi hakkına sahip olduğunu ifade eden Kılıç, hükümetin bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Toplu görüşmelere katılan üç memur konfederasyonunun ortak hareket etmesini isteyen Kılıç, bunun, çalışanların haklarının korunması bakımından önemli olduğuna dikkati çekti. Yoksulluk sınırının bin 800 YTL, açlık sınırının 573 YTL, en düşük memur maaşının ise yaklaşık 650 YTL olduğunu ifade eden Kılıç, memur sendikalarının zam taleplerinin makul olduğunu söyledi. Enflasyonun düştüğünü, ancak alım gücünün istenen seviyede olmadığını kaydeden Kılıç, son 4 yılda ücretlerin reel olarak yüzde 9.1 aşındığını ifade etti. Kılıç, ''Memur sendikalarının talepleri, makul ve anlamlıdır'' dedi. Salih Kılıç, kamu işçilerinin enflasyondan kaynaklanan farklarının 1 Temmuz itibarıyla ödendiğinin hatırlatılması üzerine, hükümetle yaptıkları toplu iş sözleşmesinde bu konuda hüküm bulunduğunu belirterek, ''Ama memurlarda sözleşmenin başlangıç tarihi esas alınmalıdır. 1 Ocaktan itibaren yürürlüğe konulmalıdır. Çünkü yaşanan 6 aylık süreç geçmiştir ve o fark teşekkül etmiştir'' diye konuştu.