BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.430,11
HABER /  GÜNCEL

Akdeniz’de mahsur kalan Somalili mülteciler ‘kurtarıldı’

Akdeniz açıklarında bir teknede dört gündür mahsur kalan 90 Somalili mülteci Libya ve İtalya yetkililerinin ortak yürüttüğü çalışmalarla kurtarıldı.

Abone ol

İtalyan haber ajansı ve yakınları, Libya açıklarında tekneleri karaya oturduğu için dört gündür denizde mahsur kalan 90 Somalili mültecinin kurtarıldığını bildirdi.

Teknede bulunan mültecilerden biri Perşembe gecesi BBC Somali Servisi’ni arayarak Libya’nın başkenti Trablus’tan denize açılarak İtalya kıyılarına ulaşmaya çalışan teknelerinin jeneratörünün bozulduğunu ve içecek sularının kalmadığını söylemişti.

Akdeniz’de mahsur kalan mülteciler Libya ve İtalya yetkililerinin ortak yürüttüğü çalışmalarla kurtarıldı.

Umutsuz çağrı

İtalyan Ansa haber ajansı kurtarılan Somalili mültecilerin Libya’ya geri gönderildiğini yazdı.

Teknede bulunanların BBC’ye konuşan akrabaları mahsur kalan mültecilerin bulunduğu haberini doğruladı.

Perşembe günü teknelerinin karaya oturduğunu bildirmek üzere BBC Somali Servisi’ni arayan yolcu Abdi Amin Omar “Berbat bir durumdayız” demişti.

Omar BBC Somali servisinden kendisini geri arayan prodüktörümüzle görüşmede “Açık denizde dört gündür sürükleniyoruz, nereye doğru yol aldığımızı da, şu anda tam olarak nerede olduğumuzu da bilmiyoruz. Tek görebildiğimiz koyu bir deniz” şeklinde konuştu.

Aynı görüşmede umutsuzca yardıma ihtiyaçları olduğunu da ekleyerek “Bazılarımız çok kötü biçimde yaralandı ve hassas durumda olan birkaç hamile kadın var” dedi.

Sahil güvenlikle iletişime geçmeye çalıştıklarında kendilerine aramaları için başka bir numara verildiğini söyleyen Omar, diğer numarayı aradıklarında cevap alamadıklarını belirtti.

Omar’ın kullandığı uydu telefonunun şarjının bitmesi nedeniyle görüşme kesildi.

Sayısız Somalili Avrupa’da daha iyi bir hayat umuduyla bu tehlikeli deniz yolculuğunu göze alıyor.

1991 senesinde Devlet Başkanı Siad Barre’nin devrilmesinden bu yana çatışmalarla boğuşan ülkeden kaçan Somalili sayısı bir milyonu aştı.