BIST 10.657
DOLAR 32,11
EURO 34,90
ALTIN 2.429,45
HABER /  GÜNCEL

Akdeniz Foklarının nüfusunda artış gözlendi

Nesli tükenme tehlikesi altındaki Akdeniz foklarının Kuzeydoğu Akdeniz'de sayılarının 4 kat artarak 40'a yükseldiği belirlendi

Abone ol

Bugün yaşamlarını sadece Türkiye, Yunanistan, Fas, Moritanya ve Maderya Adaları'nda sürdüren Akdeniz foklarının aşırı avlanma, yaşam alanlarını kaybetmeleri, kasti öldürme ve deniz ekosisteminin bozulması gibi nedenlerle nesilleri tükenme tehdidi altında bulunuyor.

Akdeniz foklarının Kuzeydoğu Akdeniz'deki sayılarının geçen yıllarda 10 civarında olduğu belirlenmişti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsünden bilim adamlarının "Akdeniz Foku İzleme Projesi" kapsamında elde ettikleri bulgulara göre ise bu rakamda sevindirici oranda artış var.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM Çevre Programı Özel Çevre Koruma Alanları Bölgesel Eylem Merkezi'nin desteğiyle yürüttükleri Akdeniz Foku İzleme Projesi'nin ilk ayağının tamamlandığını söyledi.

Gücü, projenin 1994'ten bu yana enstitü tarafından Mersin, Hatay, Adana, Antalya ve KKTC kıyılarında önemli fok mağaralarının kızıl ötesi foto-kapanlarla aynı anda izlenmesini hedeflediğini kaydetti.