BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Araplar ilk fırsatta Türkiye'yi kazıklar

Başbakan Erdoğan'ın Arap Baharı turu Suudi Arabistan'ı mutlu etmiyor. Çünkü...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - (ÖZEL)/ Başbakan Erdoğan'ın Mısır ziyareti sadece Türk medyası değil, dünya ve elbette Arap medyasının yakın takibinde.

Kahire'de halkın gösterdiği yoğun ilgi analistler tarafından çok farklı yorumlanıyor. Uzmanlar halkın gösterdiği bu ilgi ve sevgiyi Arap ülkelerinin yönetimlerinin göstermediğini vurguluyor ve şu kanaatte birleşiyor:


"Erdoğan, Arap ülkelerinin iktidarları için göz dikeni. Araplar ilk fırsatta Türkiye'ye kazık atarlar".

İSRAİL'İN KIYAMET MANTIĞI

Hüsnü Mahalli, İsrail'in Türkiye'den Mavi Marmara için özür dilememesini de yorumladı. Mahalli'ye göre İsrail asla özür dilemeyecek.
ÇÜNKÜ:


"İsrail'in mantığı şu... Ben yok olacaksam benim de umurumda değil. Basarım düğmeye bütün ülkelerdekiler ölür...

Bu kıyamet senaryosu çünkü öyle düşünüyor. İsrail'in mantığı kıyamet senaryosuna tamamen monte edilmiştir. Bir tane özür dileseler ne olurdu? Bakın işte yapmaz!

Özür dilemez! İsrail'in beynindeki dinamikleri buna izin vermez. Çünkü özür dilerse o zaman biter. O zaman Gazze'de öldürdüğü 2 bin 3 bin insan için de özür dilemesi gerekir. "

Bölge ülkelerine yönelik etkili analizleri ile bilinen gazeteci-yazar Hüsnü Mahalli NTV'deki canlı yayında Erdoğan'ın gezisini yorumladı.

Mahalli'nin yorumları dikkat çekici. Çünkü Hüsnü Mahalli'ye göre özellikle Suudi Arabistan yönetimi Erdoğan'a gösterilen bu ilgiden fazlasıyla rahatsız. Şimdilik ses etmiyorlarsa bunun sebebi ABD'nin Türkiye'ye verdiği destek. Ancak fırsat buldukları anda Türkiye'ye kazık atacaklar.

MUTLAKA KAZIK ATARLAR

Mahalli şöyle diyor:

"Erdoğan'ın bölgede yıldızının parlaması Suudi Arabistan'ı hiç mutlu etmez. Çünkü Türkiye'yi gerçekte sevmezler. Bu tarihi, genetik, mezhebi meseledir. Osmanlıyı da hiç sevmezlerdi. Bu insanlara güvenilmiz. Bunlar ABD'den talimat alıyorlar, bugün talimat Türkiye'yi desteklemeleri yönünde... Gün gelince, fırsatını bulunca mutlaka kazık atacaklar."

SOKAK İLGİ GÖSTERSE DE ARAP MEDYASI İĞNELİYOR

Mahalli'ye göre Erdoğan'a samimi ilgi ve sevgi Arap halkından akıyor. Liderleri ise sokaklarından yansıyan bu sevginin tam aksi kanaatlere sahip. Mahalli şöyle devam ediyor yorumlarına:

"Halklar tarafında parlıyorsun ama bu iktidarlar açısından göz dikenisin. Fırsat bulsak da çaksak diye bakıyorlar. Arap medyası Erdoğan'ın Mısır gezisiyle alttan alta dalga geçiyor: "Obama'nın konuştuğu yerde konuşacak" diye yazıyor Suudi medyası.  "ABD'nin adamı" gibi gösterip, soru işaretleri ya da kuşku uyandırmaya çalışıyorlar."

İRAN HEM RAHATSIZ HEM MUTLU

Hüsnü Mahalli'ye göre "Mısır'da askeri yönetim zaten ABD adamları". Tunus'ta da öyle Libya'da da öyle... Bu nedenle diyor Mahalli, "bu ülkelerle yapılacak anlaşmalar önemli ama çok önemsenmemeli. Önemli olan Başbakanın İsrail politikalarının bütün halklar üzerindeki etkisi. Türkiye şimdi İran'a rakip çıktı. Biri şii biri sünni... Ama buna rağmen İran Türkiye'nin israil çıkışlarından çok memnunlar. Filistin'e sahip çıkan karizmatık bir erdoğan onları mutlu ediyor."

1.20110913125635.jpgTÜRKİYE BÖLGENİN KUTUP YILDIZI

Star Gazetesi'nin başyazarı Mehmet Altan da 24 TV canlı yayınında Başbakan Erdoğan'ın Mısır gezisini yorumladı. Altan'a göre bu gezide halkın gösterdiği ilginin 2 önemli nedeni var. Bunlardın biri demokratik yönetimi diğeri de AB'ye üyelik adımları.

Mehmet Altan'ın değerlendirmeleri de şöyle:

"Türkiye'ye bir kutup yıldızı olarak bakıyorlar. 57 müslüman ülke var. Dünya nüfusunun yüzde 25'i... Ama üretimleri dünya üretiminin onda biri.. Onun için burdan bela eksik olmuyor. Şimdi dünya bir teknoloji ve üretim aşamasında müslüman ülkeler havzasını geliştirmek ve kalkındırmak istiyor.

Bunu yapabilecek en yakın ülke Türkiye... Çünkü 57 ülke içinde en kalkınmışı, kör topalda olsa demokrasisi olan Türkiye... Ama Arap aleminin Türkiye'ye kutup yıldızı olarak bakmasının bir nedeni de AB ile ilgili...

ÇOK TEHLİKELİ BİR ARAZİ ORASI

Arap aleminin liderliği gibi şeyler dünyanın beklediği şeyler değil. Bütün ortadoğuyu iyi bilenlerin de söylediği, o sokaktaki çocuklar iyi yaşamak istiyor. Türkiye buna örnek olabilir. Türkiye'nin onun için izleyeceği politikanın netliği önemli. Buna din üstünden bakmamakta fayda var, çünkü tehlikeli bir arazi orası."