BIST 9.065
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,98
HABER /  GÜNCEL

Akçakale sınırında bekleyen 10 bin kişi Türkiye’ye geçecek

Suriye’de Tel Abyad kasabasında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Burkan El Fırat Güçleri arasındaki savaştan kaçarak Akçakale sınır kapısına gelen yaklaşık 10 bin kişinin bugün Türkiye'ye alınması bekleniyor.

Abone ol

IŞİD militanları Akçakale sınırında

Suriye’de Tel Abyad kasabasında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Burkan El Fırat Güçleri arasındaki savaştan kaçarak Akçakale sınır kapısına gelen yaklaşık 10 bin kişinin bugün Türkiye'ye alınması bekleniyor.

BBC Türkçe'ye konuşan Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan başbakanlıkta bu konuda toplantı yapıldığını, Suriyeli mültecilerin Türkiye’ye geçmesine izin verileceğini söyledi.

Ayhan şunları söyledi:

”Tel Abyadlıların Türkiye’ye alınmaları konusunda Urfa Valiliği Başbakanlığa durumu iletti. Şimdi Başbakanlıkta konuyla ilgili bir toplantı yapılıyor. Sanırım bugün 10 bin kişinin sınır kapısından Türkiye’ye geçişlerine izin verilecektir. Öyle bilgi aldık. Tel Abyad’da oturanlarla Akçakale ilçemizde oturanların birbiriyle akrabalık ilişkileri var. Akçakale’de çoğu kişi sınır kapısında akrabalarının gelmesini bekliyor. Şu an Tel Abyad merkezde herhangi bir çatışma yok ve koalisyon uçaklarının bombardımanı da söz konusu değil. Ancak uçaklar Tel Abyad’ın Doğu ve Batı tarafında kente 5 kilometre uzaklıktaki yerleri bombalıyor. Kaçan insanlar da bombardımanlardan kaçıyor”.

Aralarında Demokratik Birlik Partisi (PYD)’nin silahlı kolu olan Halk Savunma Güçleri (YPG)’nin de içinde yer aldığı Burkan El Fırat Güçleri Kobani’nin doğusundan ve Serekaniye’nin batısından IŞİD’in elindeki Tel Abyad’ı almak için operasyon yapıyor.

Burkan El Fırat Güçleri Sözcüsü Şerwan Derviş, BBC Türkçe'ye "Tel Abyad’ın alınması için başlattığımız hamle başarılı bir şekilde gidiyor. Tel Abyad’ı yakın bir zamanda almayı hedefliyoruz ama bu kaç gün sürer bir şey diyemem, çünkü savaştayız. Bugün IŞİD’den 20 köyü aldık. Almamız gereken 8 köy daha var" dedi.

Suriye Türkmen Meclisi Tel Abyad Başkanı Ekrem Dadah da sınırda bekleyenler arasında 100 kadar Türkmen ailenin olduğunu söyledi.

Arap, Türkmen ve Kürtlerin yaşadığı Rakka’ya bağlı Tel Abyad 2012'nin sonlarına doğru Özgür Suriye Ordusu’na bağlı grupların eline geçmişti.

Tel Abyad 2013’te El Kaide’yle bağlantılı El Nusra Cephesi’ne geçmiş, ardından IŞİD burada hakimiyeti sağlamıştı.

Sınır kapısı olması ve PYD’nin denetimindeki Kobani ile Cizir Kantonu arasında bulunmasıyla nedeniyle Tel Abyad IŞİD için stratejik bir öneme sahip.