BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.399,29
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'li vekil Bakan'ın ihracını istedi

AK Partili Lokman Ayva, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in partiden ihracını istedi.

Abone ol

İNTERNETHABER

TBMM'de görüşülen torba yasa AK Parti içinde büyük krize neden oldu. AK Parti'nin görme engelli milletvekili Lokman Ayva özürlü çalışanlarla ilgili yeni düzenlemeyi "ayrımcılık, "toplama kampları projesi" diye eleştirdi, "12 Eylül'de bunun için mi evet demiştik" diye sorarak Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in bakanlıktan ihracını istedi.

Bakan Dinçer ise ihraç istemini "Bunların hepsi birbirimize nazlanmadan ibaret şeylerdir" diye ciddiye almadı.

AK Partili bakan ile milletvekilini karşı karşıya getiren kriz torba yasaya konulan yeni bir düzenleme üzerine başladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki torba kanun tasarısında 8,5 milyon kişiyi dolaylı etkileyecek engelliler ilgili yapılacak düzenlemeye göre özürlü çalışma yükümlülüğü olan işverenlere sadece özürlü çalıştırmak üzere işyeri açabilme olanağı sağlanıyor. Ayva bu düzenlemenin "ayrımcılık" yaratacağını ve istihdamı azaltacağını savunuyor. Özürlülerin toplanacağı işyerlerini ise "toplama kampları" olarak nitelendiriyor.

Günlerdir twitter ve internet sitesi üzerinden yapılan yeni düzenlemeye karşı çıkan Ayva dün akşam da AK Parti Grup Başkanvekilliğine başvurarak, Dinçer'in "ayrımcılığa uğratacak mevzuat oluşturma teşebbüsünde bulunduğu" gerekçesiyle bakanlıktan ihracını istedi.

AYVA'NIN KARŞI ÇIKMA GEREKÇESİ

Ayva, Dinçer’le ilgili ihraç istemini şöyle gerekçelendirdi:
İcra ettiği bakanlık vazifesinin etkileme imkanını da kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin özürlü vatandaşlarını dışlayacak, ayrımcılığa uğratacak mevzuat oluşturma teşebbüsünde bulunmak suretiyle partinin programına, insan hakları ve hukukun evrensel temel kural ve normlarına aykırı faaliyetlere katılmış, bizzat aykırı eylem ve işlemlerde bulunmuştur.”

BAKAN DİNÇER DÜZENLEMENİN ARKASINDA

Ayva'nın ihraç istemi Bakan Dinçer'e soruldu. Yaptıkları düzenleme ile engellilerin istihdamını daha esnek ve fırsat tanıyan bir yapıya ulaştırmaya çalıştıklarını savunan Bakan Dinçer şunları söyledi:

"Torba Yasada gündeme getirdiğimiz mesele Ulusal İstihdam Stratejisi Platformunda bu ülkenin bütün bilim adamlarının, uzmanlarının ve teknisyenlerinin bununla ilgili çözüm önerilerinden bir tanesidir. Bu açıdan bakıldığında biz bu düzenlemeyle hem işletmeleri özürlü çalıştırma konusundaki sıkıntılardan kurtaracağız hem de özürlülerimize daha fazla iş yaratma kapasitesine ulaşacağız. Ben bu düzenlemenin çok iyi olacağını düşünüyorum. Arkadaşlarımız muhtemelen kanundaki düzenlemenin içeriğiyle alakalı çok ayrıntılı bilgi sahibi olmadılar. Onlar bilgi sahibi oldukça yapılan çalışmanın etkinliğini fark edecekler diye bekliyorum. Çünkü dün bana Özürlüler ve Sakatlar Konfederasyonu ile ilgili temsilciler geldi. Yaptığımız düzenlemeyi paylaştığımda memnuniyetlerini ifade edip ayrıldılar. Muhtemelen yapılan düzenlemenin içeriği fark edildikçe ilgili tarafların desteğini alacağız diye bekliyorum."

DİNÇER: NAZLANMADAN İBARET

Dinçer, "Sayın Lokman Ayva’nın bu kadar itiraz etmesinin, nedeni nedir?" sorusuna, "Lokman bizim kardeşimizdir. Bu soruyu ona sorun. Muhtemelen duygusal bazı şeyler olabilir ama onu Lokman’a sorun lütfen. Bunların hepsi birbirimize nazlanmadan ibaret şeylerdir" dedi. "Sayın Ayva ile bir araya geldiniz mi?" şeklindeki soruya da Dinçer, "Hayır. Daha önceden telefonla konuşmuştum" cevabını verdi.