BIST 10.657
DOLAR 32,06
EURO 34,81
ALTIN 2.423,18
HABER /  POLİTİKA

Kışanak inanan olmayınca yemin etti

Gültan Kışanak, özerklik konusundaki soruları cevapladı, konu bölünecek miyiz sorusuna gelince yemin etti.

Abone ol
BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, özerkliğin bölünme talebi olmadığını kimseye inandıramayınca bu kez Allah'ın adını andı, canlı yayında yemin etti. Bayrak taleplerinin özerklik olmadıktan sonra anlamsız olduğunu ve önerinin flama gibi algılanması gerektiğini söyleyen Kışanak, taleplerin yerel yönetimlerle ilgili olduğunu iddia etti.

Gültan Kışanak, Demokratik Toplum Kongresi'nde hazırlanan taslakta yer alan özerklik talebinin, merkezi yönetimle ilgili olmadığını taslağın yerel yönetimlerin yeniden düzenlenmesini ele aldığını açıkladı. Habertürk'te Balçiçek İlter'in sorularını cevaplayan Kışanak, dünya genelinde yerinden-özerk yönetimlerin demokrasi için vazgeçilmezleri olduğunu söyleyerek, "Yerel ve yerinden yönetimin güçlü olması demokrasi kriterlerinden birisidir. Eğer Türkiye'de bir demokrasi vizyonu varsa bu, yerel yönetimleri güçlendiren onlara özerklik tanıyan görev ve sorumluluklarını arttıran bir perspektif olmalı. Türkiye bu korkuyla yüzleşmeli” şeklinde konuştu.
 
VALLAHİ BİLLAHİ BÖLÜNMEK İSTEMİYORUZ!

BDP Eşbaşkanı Kışanak, özerklik taleplerinin bölücülük gibi algılanmasından da şikayet ederek, bu kez yemin etti ve bölünmek istemiyoruz dedi. İşte Kışanak'ın sözleri:

“Bölünürüz diye diye iki toplum birbirine yabancılaştı. Artık komşuluk ilişkilerine bile yansıdı. Asıl şimdiye dek yapılanlar Türkiye'yi bölünmenin eşiğine götürdü. Farklılıklarımızı görerek, birbirimize saygı duyarak nasıl yaşayacağız önemli olan bu. Bunlarla yüzleşmeliyiz. Ülkemiz çok kültürlü-çok dilli ne güzel. Farklılıklarımıza rağmen birarada yaşabiliriz. Kürtler artık bu konuda ızdırap çekiyor. Sürekli artık “vallahi billahi bölünmek istemiyoruz” diyoruz.. Demokratik özerkliği doğru yerden tartışamadık.”

Kışanak Özerklik taleplerinin ayrıntılarını da anlattı. BDP Eşbaşkanı şöyle konuştu:

“Önerdiğimiz Türkiye'nin 20-25 bölgeye ayrılıp 3-4 illik bölge yönetimlerinin oluşturulması. Sosyal ve ekonomik olarak yakın iller birleştirilerek onların üzerinde bir bölge yönetimi oluşturulur. Bölge parlamentosuna yetki devri yapılır. Maliye, dış güvenlik, diplomasi gibi konuların tamamen merkezi yönetimde kalır, adalet ve maliye ortak yetki paylaşımına gidebilir. 

BAYRAK İNEK DE OLABİLİR !

Kışanak ayrı bayrak talepleri olup olmadığı sorusunu ise şöyle cevapladı:

“Varsayalım ki bölge yönetimi kurduk. Ben vazgeçtim, bayrak hakkımızdan feragat ediyorum. Sanki bölge yönetimi kurduk da bayrağı kaldı. Fikir geliştirmek için değil de olmazını göstermek için tartışılıyor. Bütün belediyelerin kendi bayrakları var mı? Belediye başkanının arabasının önünde fors olarak sallanıyor mu? Yani bölge yönetimi olacaksa bir sembolü de olacak. Sadece kürtlerin olduğu bölgede değil bu Afyonda'da Trabzonda'da olacak. Birisi hayvancılık gelişmişse inek sembolünü seçebilir mesela...Bayrak gibi bir derdimiz yok.. Bizim derdimiz bu ülkeyi demokrasiye kavuşturmak.