BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.469,33
HABER /  POLİTİKA

AK Parti'den 337'lik gövde gösterisi

8. maddede “yol kazası”na uğrayan AK Parti işi sıkı tuttu. Başbakan Erdoğan’ın kabinleri göz hapsine alarak izlediği oylamada korkulan olmadı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Parti kapatmayı zorlaştıran 8. maddede “yol kazası”na uğrayan AK Parti işi sıkı tuttu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oy kabinlerinin önüne oturarak izlediği oylamada korkulan olmadı. Anayasa Mahkemesinin yapısını düzenleyen madde 337 oyla geçti.

8. madde oylaması sonrası hayal kırıklığı ve hüzün yaşayan AK Partililer kritik 17. maddenin geçmesiyle rahat bir nefes aldı. Sonuç ayakta ve alkışlarla karşılandı. AK Partililer birbirine sarılarak sonucu kutladı.

Yapılan değişikliğe göre Anayasa Mahkemesi 17 üyeden oluşacak. TBMM, 3 üyeyi seçecek. 4 üyeyi Cumhurbaşkanı doğrudan atayacak. 10 üyeyi de Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay ve YÖK’ün adayları içinden Cumhurbaşkanı atayacak.

GÜN 8. MADDE ŞOKUYLA BAŞLADI

Meclis Genel Kurulu parti kapatmayı zorlaştıran 8. madde şokunun ardından gergin bir gün geçirdi. İlk madde görüşmelerinde hiçbir sorun yaşanmadı. Bir önceki oylamaya göre oylarda da artış oldu. Ancak gözler paketin en kritik maddelerin biri olan Anayasa Mahkemesi’nin yapısını düzenleyen maddedeydi.

Heyecanla beklenen maddenin görüşülmesi gergin başladı. CHP’li Turgut Dibek “Dayatma ile Anayasa değişiyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde Meclis’ten Anayasa Mahkemesine üye seçimi yok” eleştirisinde bulundu.

Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu bu sözlere, “Meclis’e doğru bilgi verilmiyor” diye tepki gösterdi. Kuzu, "Anayasa Mahkemesi üye seçimiyle ilgili 30 ülkenin 20'sinin listesi var. gerçeklerden rahatsız olmayın. Genel Kurulu kandırıyorsunuz. 20 ülkede üyeyi Meclis seçiyor. İkinci husus 2001 barolar birliği metni 7 üye Meclis seçsin diyor. Doğru bilgi verilmiyor” dedi.

KUZU'DAN GENÇ'E HAYT

Kamer Genç oturduğu yerden "Sen nereden bilirsin" diye bağırdı. Bunun üzerine Kuzu da yerinden elini kaldırarak, kolunu kaldırarak, "Sen nereden bilirsin" "Hayt" dedi.

Söz alan CHP'li Şahin Mengü tepki gösterdi. Mengü Kuzu'ya, "Sen profesörsün hadi sen de deme şansına sahip misin" diye sordu.

NEREDE SİZDE O YÜREK

Mengü AK Parti’li milletvekilleri ile atışmasını sürdürdü. Engenekon’un avukatlığını yapmakla suçlanan Mengü, “Burada bağırmak çağırmak yok. Ben onlarla mücadele ederek geldim. Sen napıyordun para kazanıyordun. Hakkı çiğnenin herkesin avukatlığını yapmak kutsaldır. İster Ergenekon ister başka davadan. Avukatlık yapmak kutsal iştir. Askeri rejimlerde avukatlık yapmak yürek ister. Nerede sizde o yürek” diye çıkıştı.

367 KEZ ÖZÜRLÜ MAHKEME

BDP'li Osman Özçelik ise Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değişmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
”367 kararı ile onlarca siyasi partiyi kapatmakla, Meclis'in çıkardığı kanunlarını reddetmekle hukuk mahkemesi değil siyasi mahkeme olduğunu gösterdi. Bu haliyle 367 kez özürlü mahkemedir” dedi

KUMCUOĞLU KÜRSÜDE DUA ETTİ

MHP'li Ertuğrul Kumcuoğlu, "AKP'ye sağduyu çağrısında bulunuyorum" diye seslenince, "Yalvar, yalvar" karşılığı aldı. Bunun üzerine Kumcuoğlu, "Ben yalvarıyorum evet. Ancak Allah'a yalvarıyorum. En doğru kararı vermek için Allahım bize akıl ve izan ver. Amin" diye dua etti.

TAMAM MI DEVAM MI?

Son söz ise AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, “Darbe hukukunun oluşturduğu Anayasa Mahkemesi parlamentoya, "parlamentodan üye seçilsin" diyor. Ama bu öneriye parlamento can hıraş karşı çıkıyor. Böyle bir şey görmedim. Neden... Çünkü kendine güvenmeyen milletine güvenmeyen sakat bir anlayış. 12 Eylül anlayışı işte bu. İşte bugün bu görüşü oylayacağız. Tamam mı devam mı” dedi.

BAŞBAKAN KABİNLERİN KARŞISINDA

Bozdağ’ın konuşmalarının ardından kritik oylama başladı. Başbakan Yardımcısı Arınç bir toplantıya yetişeceği için erken oy kullandı. Başbakan Erdoğan Bakanlar Kurulu sıraları yerine grubunun önüne kabinleri görecek şekilde oturdu.

OYLAMA SIRASINDA GERGİNLİK

AK Parti ve CHP'li milletvekilleri oylamayı ayakta izledi. Milletvekilleri Murat Özkan ile Mehmet Sağlam oy sırası nedeniyle kavga etti. CHP'liler milletvekillerinin "açık oy" kullandığını ileri sürerek Şahin'e tepki gösterdi. Meclis Başkanı Şahin de bunun üzerine oyların daha dikkatli kullanılmasını istedi.

UFUK URAS’TAN İKİNCİ SÜRPRİZ

Askere sivil yargı yolunu açan Anayasa değişikliğine evet oyu veren BDP’li Ufuk Uras Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştiren maddeye de evet dedi.

GÜNAY-DOMAÇ-URAS YAN YANA

Uras oy kullanırken AK Parti’nin soysal demokrat kökenli Bakanı Ertuğrul Günay, Türk Eczacılar Birliği eski Başkanı Mehmet Domaç’la yan yana düştü. Üç isim de CHP sıralarına bakarak sepete oylarını birlikte attılar.

AYAKTA ALKIŞLANDI

Heyecanla beklenen oy sonucu Meclis Başkanı Şahin tarafından açıklandı. AK Partili milletvekilleri sonucu alkışlarla karşılarken çığlıklar atanlar oldu. Bazı milletvekilleri ise sevinçlerini birbirlerine sarılarak gösterdi.

8. madde oylama sonucunda sevincin hakim olduğu CHP sıralarında ise bu kez sonuç sessizlikle karşılandı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ 2. RAUND 3. GÜN SONUÇLARI

14. madde
İkinci oylama katılım 408, kabul 339, ret 69
İlk oylama 408 katılım, 336 kabul, 71 ret, 1 çekimser

15. madde
İkinci oylama 409 katılım, 338 kabul, 70 ret, 1 boş
İlk oylama 407 katılım, 335 kabul, 71 ret 1 çekimser

16. madde
İkinci oylama 410 katılım, 336 kabul, 72 ret, 1 boş, 1 çekimser
İlk oylama 407 katılım, 307 kabul, 70

17. madde
İkinci oylama 410 katılım 337 kabul, 69 ret
İlk oylama 407 katılım 331 kabul 72 ret 2 boş 2 çekimser