BIST 9.530
DOLAR 32,46
EURO 34,79
ALTIN 2.477,90
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Tüzmen listeci vekili köşeye çekti

Ankara'da kıyamet koparan fotoğraf karesi Tüzmen'i adeta çıldırttı! Tüzmen listeci vekili köşeye çekti.

Abone ol

Meclis’i karıştıran fotoğraf karesi nedeneyse kavga çıkarıyordu. Eski bakanlardan Tüzmen, elindeki haber küpürüyle Meclis'te Faruk Koca'yı ararken koridorlarda “Başbakan yalakalığı yapıyorsa bunun hesabını verecek” diye bağırdı. İşte dün Meclis'i geren o tartışma;

AK Parti Ankara Milletvekili, Başbakan’ın evsahibi Faruk Koca’nın Anayasa değişiklik teklifinin parti kapatmaları düzenleyen 8. maddesinin reddedildiği oylamaya yönelik “fire” listesine ilişkin fotoğrafı, dün siyasetin, özellikle de iktidar grubunun gündemine bomba gibi düştü.

AK Partili Faruk Koca 'Hayırcılar'ı bulmaya çalışırken böyle görüntülendi.

Yaptığı listede Vahit Erdem, Köksal Toptan, Murat Başesgioğlu, Reha Çamuroğlu, Kürşat Tüzmen’in de adının yazdığı iddia edildi.

ÖZÜR DİLEDİ

Koca daha sonra çıkan haberlerden dolayı özür diledi ve şunları söyledi:

"Uzaktan çekilmiş bir fotoğraf esas alınarak, tamamen tahminler ve varsayımlara dayalı şekilde son derece çirkin değerlendirmelerde bulunmak basın ahlakıyla bağdaşmaz. Söz konusu gazetelerde ve internet haber sitelerinde yer alan şahsımla ilgili ifadeler tamamen asılsızdır.

Benim, AK Parti Grubu içinde, AK Parti camiası içindeki hiçbir arkadaşımla ilgili böyle bir tasarrufta bulunmam asla söz konusu olamaz. İsmi geçen arkadaşlarımla ilgili böyle bir tereddütün şahsımda oluşması da mümkün değildir. Bu arkadaşlarımın en az benim kadar partimize ve bu hareketimize sevdalı oldukları herkesçe bilinmektedir.

Şahsımdan hareketle bu davanın öncüsü olan isimlere karşı girişilen maksatlı saldırı nedeniyle her birinden ayrı ayrı özür diliyorum."

Koca’nın listesinde ismi yer alan milletvekillerinden tepki yağarken, en sert tepki Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen’den geldi. Grup toplantısından önce tepkisini, “Bunun hesabını verecek” sözleriyle dile getiren Tüzmen, toplantının basına kapalı bölümünde Başbakan’ın liste yapması için Koca’ya kendisinin görev vermediğini söylemesi üzerine Grup toplantısından sonra Genel Kurul’da Koca’yı sıkıştırdı. İki milletvekilinin kavgasını, Tüzmen’i dışarıya çıkaran Enerji Bakanı Taner Yıldız önledi.

“HESABINI SORACAĞIZ”

AK Parti’nin olağanüstü toplanan grup toplantısından önce gazetecilere konuşan Tüzmen, sert ifadeler kullandı: “Burada Başbakan yalakalığı yapıyorsa bunun hesabını burada verecek. Bize iftira atılması da, bir şekilde yönlendirilmesi de çok yanlış. Ben çıkan iki habere de baktım. O haberlerde şu var; bir kere bunun açıklaması mutlaka olacak. Bu arkadaşlarımız fotomontaj değilse, başka bir şey değilse bunu neye göre yazmışlar, nasıl yazmışlar? Bir kere bunun hesabını soracağız. Kendi aramızda samimi bir şekilde bakacağız. Çünkü daha önce de benzer şeylerle karşılaştık. Bu parti kimsenin tapulu malı değil. Kimse böyle yalakalık yapmaya çalışarak başkalarını karalamasın.

“TARZIM DEĞİL"

Bakın bu tarz benim tarzım değil. Ben içerde konuşurum, tartışırım, bunu siz duymazsınız, içeride olur bu. Orada fire olmaz, biz ne söylediysek onu yaparız. Eğer Başbakan uçurumdan atlıyorsa, bize yakışan onla beraber atlamaktır. Biz bunu yaparız. Ama yanlıştır, ama doğrudur. Başta kararı verdikten sonra biz artık geri dönmeyiz. Bizim Türk töresinde bu böyledir. Biz böyle gördük, böyle yetiştik. Şimdi burada, arkadaşlar eğer bilmiyorum tabii, hangi niyetle, neydi o liste bir bakacağız, soracağız o hesabı.

Parti bu gibi şeylerde kendisini daha yeni kendi kendini buluyor. Daha önce Başbakan’ın rüzgarı, devamlı seçimler arka arkaya... İlk defa içeriden ve dışarıdan tehditlerle karşı karşıya kalıyor. Bence bu boyutuyla önemlidir. Bence AK Parti gerçek hüviyetine şimdi kavuşuyor. Tabii bu tip tartışmalar da yapacağız, samimiyetle bakacağız. Esas bizimle beraber hareket edenler mi var, yoksa BDP’lilerle beraber gizli gizli hareket edenler mi var?. Tartışıcağız, görüşeceğiz.

"FULL DESTEK VERDİM"

Ben herkesle tartışırım. Kimseye de hiç eyvallahım yok. Ancak şu var, biz birşeyi tartıştıktan sonra, toplantı da bittikten sonra o içeride kalır. Bitti. Orada karar verdik mi biz? Ben ne dedim? Sordum başkanlara... ’Ben hukuktan fazla anlamam. Ama siz bunu iyi inceleyeceksiniz. Yanlış bir şey olursa ben sizden sorarım bunun hesabını. Burhan Kuzu da Ahmet İyimaya da hepsi dediler ki ’Tamam biz baktık doğrudur’. Ben full destek verdim. Haa şimdi bizim desteklemediğimizi göstermeye çalışan bir takım yalakalar varsa, onları da şimdi göreceğiz. Nedir yani asıl onların hesabı ona bakacağız.”

Daha sonra grup toplantısına katılan Tüzmen, Başbakan’dan fire listesi için Koca’ya görev vermediğini öğrenince daha da hırslandı. Meclis kulisinde “Yeter ulan kimmiş o bizim adımızı karıştıran” diye bağıran Tüzmen, ardından TBMM Genel Kurulu’nda fire listesinin mimarı Faruk Koca’yı sıkıştırdı. Tüzmen arka sıralarda oturan Koca’nın yanına giderek elini Koca’nın omzuna koyarak listeyi sordu ve tepki gösterdi. Koca’nın yüzündeki gergin ifade dikkat çekerken araya Enerji Bakanı Taner Yıldız ve bazı milletvekilleri girdi. Koca AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu ile cebinden çıkarttığı kağıtları göstererek bir süre konuşurken Enerji Bakanı Yıldız da Tüzmen’i sakinleştirmeye çalıştı ve Meclis’in bahçesine çıkardı. Böylece iki milletvekili arasındaki muhtemel bir kavga da önlenmiş oldu.

"MESELEYİ HALLETTİK"

Tüzmen, Koca ile yaşadığı gerginliğe ilişkin sorusuna, “Aramızda meseleyi hallettik. Uzatmaya gerek yok” yanıtı vermekle yetindi.

HAKKI DA DEĞİL HADDİ DE

Fİre listesi olarak yorumlanan listedeki isimler de tepkilerini şöyle dile getirdiler:

KÖKSAL TOPTAN: Ben oyumu gizli kullandım. Ya gözetledi ya iftira attı. Benim ne oy verdiğini nereden biliyor. Bunlar ayıp şeyler. Bu kimsenin haddi de değil, hakkı da değil.

SADIK YAKUT: Hiç bir şey demiyorum. Ne diyeyim? Değerlendirmeye değer bile görmüyorum.

HİLMİ GÜLER: Daha sonra konuşalım. Şimdi bir şey demiyorum.

VAHİT ERDEM: Basın eleştirenlere alışık olmadığı için her eleştireni muhalif sayıyor. Herkes kendine göre bir şey yapıyor ben ne diyeyim?