BIST 10.330
DOLAR 32,21
EURO 34,76
ALTIN 2.454,84
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti’de tartışma çıkaracak fotoğraf!

Ak Parti yönetiminin Anayasa oylamasında firelere karşı milletvekillerini gruplara bölüp denetlediğini ileri sürülüyor.

Abone ol

Ak Parti'de Anayasa değişikliği paketine karşı vekiller olmasına rağmen bugüne kadar bir tek fire bile verilmedi. CHP’li Okay'a göre bunun nedeni Ak Parti’nin yönetiminin vekillerin oylarını denetlemesi... Ak Partili Elitaş ise bunun genel uygulamaları olduğunu her yöneticinin 19 vekille ilgilendiğini söylüyor...

TBMM’de büyük tartışmalarla süren anayasa değişikliği teklifi oylamaları “zimmetli oy” tartışmasını doğurdu. CHP, “Bazı vekiller, diğer vekillere zimmetli şekilde refakat ettirilerek oy kullandırılıyor” iddiasında bulundu.

Milliyet'e göre; Ak Parti fireleri belirlemeye çalışırken, bir yandan da ikinci turda oyları 330’un üzerinde tutmanın hesabını yapıyor. Ak Parti’nin, fireleri belirlemek için, kritik maddelere sıcak bakmayan milletvekillerini güvenilir milletvekillerince kuşatma altında tutmaya çalıştığı konuşuluyor.

DAĞITILAN BİLGİ NOTLARINDA İMZA ÇİZELGESİ VARDI

Anayasa değişikliği teklifinin birinci tur görüşmeleri öncesindeki Ak Parti grup toplantısında milletvekillerine iki bilgi notu dağıtılmıştı. İlk notta oylamanın kuralları ve hangi pulların ne anlam taşıdığı anlatıldı. Milletvekillerine, katıldıkları oylamaları işaretlemeleri için 30 maddenin tek tek yazıldığı birer kağıt da dağıtıldı.

Bu aşamada, grup yönetiminin, yöneticilere oylamalara katılmayabilecek milletvekillerine yönelik bir çizelge dağıttığı iddia edildi. Buna göre, parti yönetimindeki isimler, milletvekillerini gruplar halinde paylaştı.

 
Ak Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal, Ak Parti milletvekillerinin oyunu böyle kontrol etti.
Fotoğraf:MUSTAFA İSTEMİ


OYLARINI GÖRMEK İÇİN KABİNE GİRİYORLAR

CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay, Ak Parti’nin milletvekillerinin “hangi oyu kullandığını belirlemek için kontrol” sistemi oluşturduğunu iddia ederek şunları söyledi:

“Bizzat benim ve arkadaşlarımızın gözlemleri var. Bazı milletvekillerinin özelikle yanında 2-3 kişi gidiyor. Kabine girmeden, oyunu zarfın içine koyuyor diğerleri görüyor. Sonra kabine giriyor. Zimmetlenmiş gibi refakat ediyorlar.”

Okay, önceki akşam, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın böyle bir tabloyu tespit edip itiraz etmesinin ardından TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in, Ak Partili milletvekillerini, “Arkadaşlar yapılan gizli oylamadır. Kabinlere girin” diye uyardığını da söyledi.

MECLİS TV'DE OY VERME GÖRÜNTÜLERİ YOK

Okay, Ak Parti’nin milletvekillerine emanetçi vekil görevlendirmeyi halkın gözünden kaçırmak için Meclis TV yayınlarında kabinde oy kullanma görüntülerinin kaldırıldığını söyledi.

Ak Parti’nin 1. tur oylama öncesinde milletvekillerine hem bilgilendirme hem de oy kullanıp kullanmadıklarına ilişkin çizelge kartları dağıtılmasına da değinen Okay, “Anayasa diye halka AKP tüzüğünü dayatmak istiyorlar” dedi.

AK PARTİ YÖNETİMİ İDDİALARI YALANLADI

AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş  iddialar için, “Her zaman yaptığımız bir uygulamamız var. Her grup yönetim kurulu üyesinin ilgili olduğu arkadaşlar var. Grup yönetimindeki isimlerin her birine yaklaşık 19 vekil düşüyor. Sürekli iletişim halindeler. CHP yanlış biliyor” dedi.