BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.439,86
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Parti'de talan hazırlığı iddiası

Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı'nın görevlerini düzenleyen KHK ile AK Parti'nin büyük bir imar rantına hazırlandığı iddia edildi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK), AK Parti'nin yeni dönemde büyük bir imar rantına hazırlandığı yorumlarını beraberinde getirdi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre söz konusu KHK'de yapılan düzenlemelerle Meclis gündemindeki yasa tasarı ve önerilerine göre, AKP doğal sit alanlarını, ormanları, meraları, üniversite kampuslarını ve askeri alanları yapılaşmaya açacak. AKP'nin, 2011'in başından bu yana, Meclis'e yolladığı ve bir bölümünü yeni KHK'ye de soktuğu bazı rant düzenlemeleri şöyle:

Doğal sitler kaldırılıyor: TBMM Çevre Komisyonu'nda ocak ayında görüşülen tabiatı koruma tasarısına göre önceden belirlenmiş tüm doğal sit alanları iptal edilecek, yeni doğal sitleri hükümete bağlı kurullar belirleyecek. Bu arada da pek çok doğal sit alanı yapılaşmaya ve ticarileşmeye açılacak. Bu sürecin yasal dayanağına ilişkin hüküm, "korunan alanların tespiti" ifadesiyle yeni KHK'de Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı'nın görevleri arasına eklendi.

Kampuslar talan edilecek: AKP'li Suat Kılıç ve arkadaşlarının yasa önerisine göre üniversitelere, kendilerine eğitim amacıyla tahsis edilen taşınmazları "ihtiyaç bulunmadığı veya tahsis amacında kullanılmadığı" gerekçesiyle kiralayıp 49 yıllığına devredebilecek.

Askeri bölgeler de hedefte: Oluşturulacak Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı "kamu yatırımları, milli güvenliğe dair tesisler, askeri yasak bölgeler, genel sığınak alanları, özel güvenlik bölgeleri, enerji ve telekomünikasyon tesisleri"ndeki plan değişikliği yetkisini belediyelerden devralacak. İlgili düzenleme yeni bakanlığın KHK'sine eklendi.

Meralar turizmcilere verilecek: AKP'li Nusret Bayraktar ve arkadaşlarının Meclis'e sunduğu İmar Yasası'nda değişiklik yapan yasa önerisiyle mera, yaylak ve kışlaklar köylülerden alınarak turizm yatırımcılarına verilebilecek.

Orman talanına davetiye: Hükümetin Meclis'e gönderdiği tasarıda da Orman Yasası'nda yapılan değişiklikle ağaç kesme suçunda 10 yıla kadar olan hapis cezası 250 TL'lik para cezasına kadar düşürülecek. Bu ceza pek çok ağacın satış fiyatının bile altında kalacarak orman talanına neden olacak.

Meralar enerjiye de açılacak: Mera yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, mera, yaylak ve kışlaklar, petrol iletim, elektrik ve doğalgaz piyasası faaliyetleri ile jeotermal kaynaklı teknolojik seralara açılacak.