BIST 10.237
DOLAR 32,34
EURO 34,79
ALTIN 2.389,39
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'nin oylarını Ergenekon mu eritti?

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü, CHP'nin seçimlerde beklediği oy oranını alamamasını Ergenekon sanıklarını aday göstermesine bağladı.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, CHP'nin seçimlerde beklediği oranda oy alamamasını Ergenekon sanıklarını aday göstermesine bağladı. Joost Lagendijk ise "Seçmenler, 'demokrasi isteyen bu parti neden bu insanları hapisten kurtarmak için listesine koydu' diye şüpheye düştüler" dedi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ve Joost Lagendijk katıldıkları televizyon programında seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundular.

Oomen-Ruijten, CHP'nin seçimlerde beklediği oranda oy alamamasını Ergenekon sanıklarını aday göstermesine bağladı. "Türk halkı artık bu tarz hareketlerden bıkmış vaziyette; demokrasinin kalbinde darbelerin olmaması lazım" dedi. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski Eşbaşkanı Joost Lagendijk ise, Ergenekon sanıklarının CHP'ye 2-3 puan oy kaybettirmiş olabileceğini söyledi.

KEŞKE AVRUPA'DA DA OLSA

AK Parti'nin aldığı oy oranı sebebiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutlayan Hıristiyan Demokrat siyasetçi Ria Oomen-Ruijten, "Keşke bizim de Avrupa'da bu kadar başarılı bir üyemiz olsaydı. Üçüncü kez üst üste başarı kazanması gerçekten göz kamaştırıcı." dedi. Joost Lagendijk da sadece Türkiye'de değil, Avrupa tarihinde de 9 yıllık iktidarın ardından hala oy oranını artırmayı başarabilen çok az parti olduğunu belirtti fakat AK Parti'nin 330 sandalyeye ulaşmamasından çok memnun olduğunu dile getirdi. Lagendijk, "Bu, AK Parti'yi Anayasa değişikliği için CHP ve BDP ile müzakereye zorlayacak. Bu, Türk demokrasisi için iyi bir şey." dedi.

SEÇMEN CHP'DEN ŞÜPHE DUYDU

Türkiye Raportörü Oomen-Ruijten, "Belki bu yüzden daha fazla bekledikleri yönde bir sonuç almadılar. Türk halkı artık bu tarz hareketlerden bıkmış vaziyette; demokrasinin kalbinde darbelerin olmaması lazım." ifadelerini kullandı. Joost Lagendijk da, Ergenekon sanığı adayların bazı potansiyel CHP seçmenlerini olumsuz etkilediğini belirterek, "Bu kişiler listede olmasaydı CHP, yüzde 28-29 oranında oy alabilirdi" dedi.