BIST 10.182
DOLAR 32,14
EURO 35,01
ALTIN 2.460,89
HABER /  GÜNCEL

IMF başkanlığı aday sayısı ikiye indi

İsrail merkez bankası başkanı Stanley Fischer'nin adaylığı yaşının 65'ten fazla olması sebebiyle gündemden kalktı. IMF başkanı ya Lagarde ya Carstens olacak.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu IMF'nin yönetim kurulu, kurumun yeni başkanı olmak isteyen adayların sayısını ikiye indirdi.

Buna göre, IMF'nin yeni başkanı Fransa maliye bakanı Christine Lagarde ile Meksika merkez bankası başkanı Agustin Carstens'den biri olacak.

Eleme sonucunda Israil merkez bankası başkanı Stanley Fischer'nin adaylığı, IMF başkanının yaşının ilk kez görev aldığı zaman 65'ten fazla olmaması kuralı sebebiyle, düşürüldü.

IMF başkanlığı koltuğu, kurumun son yöneticisi Dominique Strauss Kahn'ın cinsel taciz suçlamasıyla yargılanması sebebiyle istifası sonrasında boşalmıştı.

Kahn kendisine yöneltilen suçlamaları reddetmişti.

"5-0 yenik başlıyorum, ama..."

IMF'nin yeni başkanının kim olacağına dair kararın 30 hazirana dek açıklanması bekleniyor.

Kurumdan yapılan açıklamada "iki adayla Washington'da yapılacak görüşmelerde, başvuruları değerlendirilecek" denildi.

Birçok yorumcuya göre Fransa maliye bakanı Christine Lagarde yarışın favorisi. Avrupa Birliği tarafından desteklenen Lagarde, son dönemde Mısır, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden de destek sözü aldı.

Diğer aday Meksikalı Agustin Carstens ise Güney Amerika ülkelerinin desteğine sahip. Ancak Carstens rakibinin daha avantajlı olduğunun farkında olduğunu söyledi.

Meksikalı aday pazartesi günü katıldığı bir toplantıda "Kendimi kandırmıyorum. Maça 5-0 yenik başlamakta olduğumun farkındayım" dedi.

Carstens kendisinin rakibinden güçlü olduğu noktanın ise IMF'den borç almakta olan Avrupa ülkelerine mesafeli olması ve duruma dışarıdan bakabilmesi olduğunu söylüyor.

Meksikalı aday ayrıca yapısal reformalar geçiren kendi ülkesinde merkez bankası yönetmiş olma tecrübesine güvendiğini belirtiyor.