BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 35,07
ALTIN 2.503,92
HABER /  GÜNCEL

Gazzelilerin yarısı işsiz

Birleşmiş Milletler yetkilileri Gazze Şeridi'nde ekonominin İsrail ablukası nedeniyle felç olduğuna dikkat çekti. Yetkililer 'ablukanın amacı Hamas'ı zayıflatmak idiyse başarısız olundu' diyor.

Abone ol

İsrail'in Gazze Şeridi üzerindeki ablukası beşinci yılına girerken, Birleşmiş Milletler verilerine göre, bölge dünyada işsizliğin en yaygın olduğu yerlerden biri.

BM rakamlarına göre Gazze Şeridi'nde yaşayanların yüzde 45,2'si işsiz.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) çalışabilenler için maaşların da reel olarak yaklaşık üçte bir (yüzde 34,2) azaldığına dikkat çekiyor.

İsrail Gazze Şeridi'ni hedef alan yaptırımları 2006 yılında Filistinli militanların İsrailli asker Gilad Şalit'i kaçırmasından bu yana artırdı.

Abluka ertesi yıl bölgenin Hamas denetimine girmesi ile daha da sıkılaştırıldı.

Kaygı verici tablo

UNRWA sözcüsü Chris Gunness hazırladıkları raporu tanıtırken, "Bunlar kaygı verici gelişmeler ve Gazze'nin 1,5 milyonluk nüfusunun üçte ikisini oluşturan mülteciler bu durumdan en olumsuz etkilenen kesimi oluşturuyor." dedi.

2010 yılının ikinci yarısı için kaydedilen yüzde 45,2'lik işsizlik oranı bir önceki yıla göre çok ufak bir iyileşme gösteriyor.

2009'un aynı döneminde oran yüzde 45,7 idi.

Ancak 2010 yılının başında inşaat sektöründe sağlanan kıpırdanmanın getirdiği iyileşme, şimdi kaybedilmiş görünüyor.

Rapora göre hemen tüm ihraç mallarına kısıtlama getirildiği için özel şirketler ablukadan büyük zarar gördü.

BM raporuna göre ekonomide hareketlilik görülen az sayıda alandan biri Hamas'ın yönetimindeki kamu sektörü.

Bölgedeki idari kuruluşlar onbinlerce kişiyi istihdam ediyor.

Gunness, 2007 yılından bu yana Hamas'ın kamu sektöründe istihdamı en az yüzde 20 artırdığını belirlediklerini kaydediyor.

Bu nedenle Gunness'a göre "Ablukanın amacı Hamas'ı zayıflatmak idiyse, işsizlik oranları bunda başarısız olunduğunu gösteriyor."

BBC'nin Gazze'deki muhabiri Jon Donnison, Gazze sahilinde kısa bir yürüyüşte binlerce kişinin yapacak bir şey olmaksızın, amaçsızca oturduklarına tanık olunabileceğini söylüyor.

Donnison Gazze'nin kent merkezinde de parklardaki bankların çalışma yaşındaki gençlerle dolu olduğunu anlatıyor.

İsrail, Gazze Şeridi'ni hedef alan ablukanın silah kaçakçılığının önlenmesi ve Hamas üzerinde baskının artırılması için gerekli olduğunu savunuyor.

Ancak BM yetkilileri, sınırlamaların yarattığı sonucun Gazzeliler için toplu cezalandırma anlamına geldiğini belirtiyor.

İsrail geçen yıl ablukayı yardım malzemeleri ile kırmaya çalışan Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskında dokuz Türk eylemcinin ölümü ve bunun yarattığı tepkiler ardından ablukayı kısmen gevşetmişti.

Gazze Şeridi'nin dünyaya açılan kapısı olan Refah sınır kapısındaki sınırlamalar da Mısır'da Hüsnü Mübarek yönetiminin sona ermesinden bu yana hafifledi.

Refah geçişi ticaret için olmasa da sivillerin geçişine açıldı.

2006 yılında düzenlenen Filistin Yönetimi seçimlerini kazanmış olan Hamas, İsrail'i tanımadığı ve şiddetten vazgeçmediği gerekçesiyle batılı ülkelerce terör örgütü kabul ediliyor.