BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA

AK Parti strateji belirliyor

Yargıtay kapatma davası açtı, AK Parti karşı atağa geçti. Peki Erdoğan ve kurmayları hangi stratejiyi izleyecek..?

Abone ol Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın kapatma davası açmasının ardından iddianameyi incelemeye alan AK Parti’de karşı atak olarak yeni anayasa çalışmasına hız verme düşüncesi öne çıktı.

AK Parti’nin önünde, parti kapatmayı zorlaştıran mini anayasa değişikliği paketi, yeni partiyle yola devam etme veya seçime gitme gibi seçenekler bulunuyor.

Kapatma davasının açıldığı önceki akşamdan itibaren AK Parti Genel Merkezi’nde hareketli saatler yaşandı. Kapatma davası bilgisi, kamoyuna açıklandığı saat 18.00’den önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ulaştı. Haberi öğrenen Erdoğan, kurmaylarını makamında topladı.

Erdoğan, “Biz soğukkanlı davranmalıyız. Yanlış bir şey yapmadık. Önümüzü kesmeye çalışıyorlar. Biz hizmetlerimizi yapmaya devam edeceğiz” dedi. Erdoğan, davanın açılmasını “memleketi düşünmüyorlar” sözleriyle eleştirdi.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Genel Başkan yardımcıları Dengir Mir Mehmet Fırat, Haluk İpek, Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Başbakan’ın danışmanları Ömer Çelik ve Yalçın Akdoğan’ın katıldığı toplantıda, davaya karşı cevabın önce Erdoğan tarafından verilmesi planlandı. Ancak muhatabın parti olduğu görüşünün ardından bir bildiri yayımlanması kararlaştırıldı. Bildiriyi kamuoyuna Fırat okudu. Toplantıda Erdoğan’ın dün Siirt’e yapacağı gezinin iptal edilmesi de tartışıldı, ancak bundan vazgeçildi.

MİNİ PAKET GÜNDEMDE

Toplantılarda kapatma davasının ardından izlenecek yol haritası da masaya yatırıldı. Askıya alınan yeni anayasa çalışmasının hızlandırılması kararı alınırken bunun öncesinde de mini anayasa değişikliğinin yapılması gündeme geldi. Mini paketin, parti kapatılmasının zorlaştırılması ve yargının yetkilerinin sınırlandırılmasını içereceği iddiaları dile getiriliyor. Bu paketle ilgili MHP ile de görüşülüp nabzının yoklanacağı öğrenildi.

Yöneticiler dün gün boyu izlenecek stratejiyi belirlemeye çalışırken, AKP, Anayasa Mahkemesi’ne savunma vermeme gibi bir yöntem izlemeyecek. Pazartesi gününden itibaren savunmalarla ilgili hazırlıklar başlatılacak. Bir AKP yöneticisi, “Süreç neyi gerektiriyorsa o yapılacak” dedi.

AÇIKLAMA YAPMAYIN UYARISI

Bu arada AKP Genel Merkezi, parti teşkilatlarına bir uyarı yazısı göndererek soğukkanlı olunmasını ve kapatma davasına ilişkin açıklama yapılmamasını istedi.