BIST 9.066
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,77
HABER /  SEÇİM

AK Parti formülü buldu! Erdoğan Köşk'e çıkınca...

AK Parti kurmayları Cumhurbaşkanlığı yetkileriyle ilgili formül arayışını sürdürüyor. Türkiye'ye en uygun modelin Fransız modeli yarı başkanlık olduğu düşünülüyor.

Abone ol

Türkiye'de ilk kez Ağustos ayında gerçekleştirilecek seçimlerle Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Başbakan Erdoğan'ın Köşk'e çıkması halinde başkanlık sistemi istediği biliniyor. AK Parti dünyadaki başkanlık modellerini araştırıyor. 

AK Parti kurmayları Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesiyle birlikte Türkiye'nin yarı başkanlık modeline fiilen geçmiş olacağını düşünürken, yeni dönem için başkanlık sisteminin yanı sıra yarı başkanlık modeli de araştırılıyor.

FRANSIZ MODELİ CUMHURBAŞKANI

Sabah 'nde yer alan habere göre, AK Parti kurmaylarının incelediği sistem, yine kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanıyor. Ancak bu kez yürütme görevi anayasal yetkilerle donatılmış Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında paylaşılıyor. Bu sistemde yine hükümet parlamentoya karşı sorumlu olacak. Tek farkı yetkisini Cumhurbaşkanı ile paylaşacak. Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında toplanacak. Hükümeti kurma görevi tıpkı parlamenter sistemde olduğu gibi Meclis içinden en çok oyu alan siyasi partinin milletvekiline verilecek. Bakanlar ise Meclis dışından atanacak. Böylece, siyasi beklentisi olmayan milletvekilleriyle güçlü bir Meclis ortaya çıkacak.

TÜRKİYE'DEKİ SİSTEM, YARI BAŞKANLIĞA DAHA UYGUN

Halk tarafından seçildiği için daha güçlü şekilde gelecek olan Cumhurbaşkanı, anayasanın verdiği ancak şimdiye kadar sembolik olarak kalan yetkileri kullanması durumunda yürütmenin başı olarak daha aktif görev yapacak. Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek. AK Parti kurmayları anayasada yapılacak olan ufak rötuşla Türkiye'nin yarı başkanlığına geçişinin sorunsuz olabileceği görüşünde. Yine aynı kaynaklar, anayasada yer alan 'Cumhurbaşkanı hiçbir partiye üye olamaz' ifadesinin kaldırılması ile Cumhurbaşkanının partili olmasının önünün açılmasının, sadece vatana ihanet suçundan yargılanabilen Cumhurbaşkanının yürütme olarak sorumlu tutulmasına ilişkin düzenlemelerin yapılması ile yarı başkanlık modeline tam anlamıyla geçişin sağlanacağını belirtiyor.