BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.308,86
HABER /  POLİTİKA

AK Parti Facebook'ta, İYİ Parti Twitter'da lider! Hangi partili hangi uygulamayı kullanıyor?

OPTİMAR Araştırma, sosyal medyanın siyasete ve seçmene etkisini araştırdı. Hangi partinin seçmeni hangi sosyal medya ağını daha fazla kullanıyor? Twitter'i en fazla kullanan partililer hangisi? Facabook terci eden partinin seçmenleri neden Twitter'a güvenmiyor? İşte çarpıcı araştırmanın sonuçları...

Abone ol

Sosyal medya platformu son günlerde hem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hem de MHP lideri Devlet Bahçeli'nin bazı paylaşımlarına kısıtlama getirdi. Sosyal medya ağlarının siyasete bu müdahalesi sonrasında Optimar Araştırma, sosyal medya platformları ile parti eğilimleri arasındaki ilişkiyi araştırdı. Optimar'ın çalışması 12-20 Ocak tarihlerinde yapılmış.

Siyasi parti seçmenlerine "En çok hangi sosyal medya uygulamasını kullanıyorsunuz?" diye sorulmuş. Araştırmada Facebook ile Instagram ilk iki sırada yer alırken, devlet başkanlarının ilk açıklamalarının adresi olmasına rağmen Twitter üçüncü sırada geliyor. İşte Abdulkadir Selvi'nin kaleminden o araştırmanın sonuçları...

İlk sırada Facabook var sonra Instagram geliyor

Facebook yüzde 32.2’yle ilk sırada gelirken, onu yüzde 32.1’le Instagram takip ediyor. Instagram yükselirken Twitter’da bir gerileme gözleniyor. Twitter yüzde 9.5’le üçüncü sırada geliyor. Onu yüzde 3.9’la YouTube izlerken, TikTok da araştırmalarda kendini göstermeye başladı. Araştırmaya katılanların yüzde 0.8’i TikTok’çu.

Facebook'ta hangi parti önde?

AK Partililer çoğunlukla Facebook’u kullanıyor. Onları MHP’liler takip ediyor. AK Partililerin yüzde 37.2’si, MHP’lilerin ise yüzde 35.2’si Facebook’çu. Bir anlamda cumhur ittifakı orada da sağlanmış durumda. Yüzde 33.5’le CHP’nin üçüncü sırada geldiği Facebook’u yüzde 30.6’yla dördüncü olarak İYİ Partililer tercih ediyor.

Instagram'da şaşırtıcı sonuç

MHP’lilerin ilk tercihini ise Instagram oluşturuyor. Yüzde 37.7’yle MHP’lilerin ilk sırada olduğu Instagram’da ikinci sırada yüzde 36.2’yle CHP geliyor. AK Partililer yüzde 30.2’yle üçüncü sırayı paylaşırken, HDP’liler yüzde 30’la dördüncü sırada yer alıyor. İYİ Partililer Instagram’la pek ilgili değiller.

Twitter'in lideri İYİ Parti, AK Parti sonuncu

Takip edilme oranının üzerinde ses getiren Twitter, iktidarın tercih ettiği bir platform olarak görünmüyor. Çünkü yüzde 14’le İYİ Partililer birinci sırada yer alırken, onları yüzde 13.6’yla HDP’liler takip ediyor. CHP’liler yüzde 12.4’le üçüncü sırada yer alırken, MHP’liler yüzde 6.5’le dördüncü sırayı paylaşıyor. AK Partililer ise yüzde 5.7’yle son sırada yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17 milyon 460 bin, Cumhurbaşkanlığı’nın 8 milyon 310 bin, bakanların milyon takipçisi olduğu dikkate alınırsa AK Parti ile Twitter arasındaki ilişki bana şaşırtıcı geldi.

Youtube'daki oranlar neden böyle?

YouTube’daki oranların düşüklüğü dikkatimi çekti. Demek ki siyaset YouTube ile çok ilgili değil. YouTube’da 6.5’le MHP’liler lider konumunda. Onları 6.4’le HDP’liler takip ediyor. İYİ Partililerin 4.8’le üçüncü olduğu dikkate alınırsa, CHP’liler yüzde 3.5’le dördüncü sırada geliyor. AK Partililer YouTube’u çok tercih etmiyor. Çünkü 2.6 oranında takip ediyorlar.

TikTok'u hangi partiler takip ediyor?

TikTok’u ise en çok HDP’liler tercih ediyor. HDP’liler 1.8’le ilk sırada gelirken, onları 0.7’yle AK Parti, 0.5’le ise CHP takip ediyor. MHP ve İYİ Parti henüz TikTok’la tanışmamış.

En çok kullanılan mesajlaşma uygulaması...

- Mesajlaşma platformlarında WhatsApp yüzde 85.7’yle açık ara birinci sırada geliyor. Bunun altını şu nedenle çiziyorum: WhatsApp’ın gizlilik kararını kaldırıp, veri tabanını Facebook’a açacağını duyurmasıyla başlayan haklı tepkiler onun geri adım atmasını sağladı. Ama alışkanlıklarımızı değiştirme konusunda bizim de işimiz kolay görünmüyor. Onu yüzde 4.9’la Telegram takip ederken, BİP 2.4’le dördüncü sırada geliyor. SMS ise 3.4’le üçüncü sırada.

Telegrama geçişte dikkat çeken artış

En çarpıcı veri ise Telegram’a geçişte yaşanıyor. “Bundan sonra hangi uygulamayı tercih ederseniz” sorusuna yüzde 40.8’le Telegram yanıtı veriliyor. BİP de ciddi bir atak yapmış durumda. Yüzde 28.4’le ikinci sırada geliyor. Yaay da yüzde 6’yla kendini göstermiş durumda. Bundan sonrasını WhatsApp düşünsün diyebiliriz.