BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,37
HABER /  POLİTİKA

AK Parti CHP koalisyon görüşmeleri

Koalisyon görüşmeleri kapsamında AK Parti-CHP heyetleri bugün Ankara'da görüşüyor.

Abone ol

AK Parti CHP koalisyon görüşmelerinde kritik gün... Günlerdir beklenen buluşma Ankara Palas Devlet Konukevi'nde saat 14.00'da başladı.

Koalisyon senaryolarında erken seçim dışında neredeyse tek seçenek olarak kalan AK Parti CHP koalisyonu için taraflar arasında ilk temas gerçekleşti.

İLK GÖRÜŞME

CHP'den, koalisyon çalışmalarıyla ilgili AK Parti ile son görüşmelerde varılan mutabakat çerçevesinde daha önce açıklanan heyetlerin katılımıyla ilk görüşmenin bugün gerçekleştirileceği bildirildi.

CHP İletişim Koordinatörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, görüşmenin, bugün saat 14.00'de, Ankara Palas Devlet Konukevi'nde yapılacağı belirtilmişti.  Açıklamada, AK Parti ve CHP görüşmesine, varılan mutabakat çerçevesinde, daha önce açıklanan heyetlerin katılacağı ifade edildi.

AK PARTİ VE CHP HEYETLERİ KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Ankara Palas Devlet Konukevi’nde gerçekleşecek olan görüşmede AK Parti heyetinde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Can ve AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan yer alacak. CHP'nin koalisyon heyetinde ise CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Rasim Bölücek yer alacak.

heyet.20150724110608.jpg

GÖRÜŞMELERDE ZORLU BAŞLIKLAR

CHP, 14 kırmızı çizgisi arasında yer alan “Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlarına çekilmesi ve örtülü ödeneği kullanmaması” şartının koalisyonun temel ilkeleri arasına alınmasını talep ediyor. Ancak “Cumhurbaşkanlığı makamını tartışmaya açmayacağını” her seferinde vurgulayan AK Parti’nin, CHP’nin her iki talebine de karşı çıkacağı ifade ediliyor. Heyetlerin görüşmesinde “parlamenter temsili demokrasi” vurgusuyla orta yolun bulunabileceği beklentisi hâkim.

SEÇİM BARAJI:

CHP yüzde 10 seçim barajının yüzde 5 veya 3’e, AK Parti yüzde 7’ye düşürülmesini istiyor. Heyetler ortak noktada buluşmaya çalışacak. HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ: CHP, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının sağlanması için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) iki ayrı kurul olarak yeniden yapılandırılmasını talep ediyor. Anayasa değişikliği gerektiren düzenlemeye AK Parti’nin yeşil ışık yakabileceği belirtiliyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ:

CHP, çözüm sürecinin TBMM çatısı altında tüm partilerin ortak temsil edileceği bir komisyon tarafından yürütülmesini istiyor. AK Parti’nin, heyetler arası görüşmede CHP’nin bu önerisini de kabul edebileceği beklentisi var.

EMEKLİYE İKİ İKRAMİYE:

CHP, emekliye yılda iki maaş ikramiye verilmesini olmazsa olmaz talepleri arasında sayıyor. Seçim döneminde bu öneriye şiddetle karşı çıkan AK Parti’nin konuya nasıl bir çözüm bulacağı heyetler arası görüşmede belli olacak.

ASGARİ ÜCRET:

CHP asgari ücretin bin 500 lira olmasını talep ediyor. AK Parti’nin, asgari ücrette ekonomik dengeleri bozmayacak bir artış oranıyla CHP’yi ikna edebileceği belirtiliyor. CHP’nin taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin talebinin ise “kademeli olarak kadro verilmesi” yöntemiyle aşılabileceği konuşuluyor.

DIŞ POLİTİKA:

İki parti arasındaki heyetler arası görüşmelerin asıl yumuşak karnını dış politika oluşturacak. Heyetler, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu politikası konusunda birbiriyle ters düşen AK Parti ile CHP arasında ortak noktayı bulmaya çalışacak.

YENİ ANAYASA:

CHP, “kuvvetler ayrılığı ilkesini güçlendirecek, parlamenter demokrasiyi sağlam temellere oturtacak, özgürlükçü” bir Anayasa talep ediyor. AK Parti’nin bu taleplere olumlu bakabileceği ancak Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini sınırlandıracak bir düzenlemeye izin vermeyeceği ifade ediliyor.