BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.443,45
HABER /  GÜNCEL

HDP'den IŞİD operasyonu açıklaması! Çözüm süreci bitti mi?

Dün IŞİD militanlarının Kilis'te bir askeri şehit etmesinin ardından gözler sınırda. HDP IŞİD operasyonuna nasıl bakıyor, haberimizde...

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Kilis'te bir astsubayın şehit edilmesinin ardından TSK IŞİD'e savaş açtı ve gece yarısından sonra son dakika operasyonlar arka arkaya geldi. IŞİD örgütünün sınırdaki hedeflerini vuran TSK son dakika haberlere göre IŞİD'in iki karargahını hedef aldı.

Ardından Türkiye bugün yurt genelinde eş zamanlı operasyonlarla güne başladı. Terör örgütlerine yönelik operasyon kapsamında çok sayıda gözaltılar var.

Tüm bu yaşananlar HDP cephesinden nasıl görünüyor. HDP Eş Başkan Yardımıcısı Ayhan Bilgen internethaber'e konuştu.

AKP HÜKÜMETİNİN POLİTİKALARININ SONUCU

Bir kaos planının uygulamaya konulduğu çok açık. Bugün yaşadığımız sonuçlar, katliamlar, ölümler aslında bir süredir, Türkiye devletinin, AKP hükümetinin uyguladığı politikaların bir sonucu.

Yaptıkları ya da yapması gerektiği halde yapmadıklarının bedelini ne yazık ki masum insanlar, halkın çocukları ödemek zorunda kalıyor.

TÜRKİYE ARTIK IŞİD APARATINI KULLANAMAZ DURUMA GELDİ

Aslında bütün bu sürecin karmaşasından çıkan birkaç tane somut sonuç var.

Bunlardan birisi, Türkiye'nin artık IŞİD aparatını kullanamaz duruma gelmesi ve NATO konseptine uygun bir poziyon almaya başlamasıdır.

İkincisi, bununla bağlantılı olarak, bir taraftan NATO'nun ortaklaşmasına dahil olurken, bir taraftansa muhtemelen IŞİD'in boşaltmak zorunda kalacağı ve PYD'nin kontrolüne geçebilecek bölgeleri güvenli bölge adı altında kontrol altına alma çabasıdır.

Burada tabii ki insan hayatından daha değerli hiçbir şey olamaz ve Türkiye'nin artık iç barışıyla dışarıda izlediği politikanın birbirinin tamamlayıcısı olduğunun farkında olarak bir çözüm konsepti geliştirmesi gerekiyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ BİTTİ Mİ?

ÇÖZÜM SÜRECİNİN BÖYLE DEVAM ETMESİ ARTIK MÜMKÜN DEĞİL

Sorunun esasına dair hiçbir ciddi adım atmadan, hatta çözüm süreçlerinde asla kabul görmeyecek tutarsızlıkta davranışlar sergileyerek bu sürecin devam etmesi artık mümkün değil.

TÜRKİYE İÇ SAVAŞA SÜRÜKLENEBİLİR

Dolayısıyla da köklü, daha radikal, daha ciddi adımlar atmanın arefesindeyiz. Türkiye bunu yerine getirmez ve bir savaş konseptini hayata geçirmeye kalkarsa bu durum Türkiye'yi bir iç savaşa sürükleyecek maceraya dönüşebilir.

HDP PKK'NIN MİSİLLEME EYLEMİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYOR?

ÖLÜMLER HEPİMİZE DERS OLSUN

Siyasi aktörlerin rolü, toplumsal dinamiklerin omuzlarındaki yük kesinlikle diyalog yoluyla sorunların çözümünün güvence altına alınmasıdır ama bu yönde etkili bir baskı siyasi iktidarlar üzerinde oluşmadıkça üçüncü taraflar çatışma sürecinde insiyatif alarak ülkeyi barışa zorlamadıkça bu tabloyla karşılaşmamız kaçınılmaz gözüküyordu.

Bu yönde uyarıları, konuyla ilgili çalışan uzmanlar, gazeteciler, STK'lar yapmıştı. Biz umut ediyoruz ki daha ağır bedeller ödenmek zorunda kalınmadan sorunun çözümüne dair daha ciddi adımlar atılmaya başlansın ve bu ölümler hepimize ders olsun.

IŞİD BUNDAN SONRA NE YAPAR?

İKİ UCU PİS DEĞNEK

Ne yazık ki şu anda sorunun geldiği nokta üzerinden tartışma yürütüyoruz, önümüzde bir sonuç var. Ama bizi bu sonuca götüren sebeplerle daha ciddi bir yüzleşme gerekiyor. 

Dünyada da başka örneklerden bildiğimiz üzere, terör örgütleriyle girilen ilişkiler istediğiniz zaman, istediğiniz düzeyde, bir anda kesip bitirilemiyor.

Dolayısıyla, aslında, Türkiye'nin elindeki iki ucu pis bir değnek. Çok net, çok kararlı, etkin bir mücadele tavrı koyduğunda da bir bedel ödeyecek. Göstermelik yaklaşımlar sergileyerek sorunla yüzleşmeyi ötelediğinde de sonuçta bu tehdit Türkiye toplumunun üzerinde olacak. Bugüne gelmeden ve bugüne geliş nedenlerimizle ilgili açık bir yüzleşme gerekiyor.

Hala bu politikanın, bu tercihin, yanlış ve tehlikeli olduğunu bile kabullenmiş bir siyasi akıl, bir politik ahlak ne yazık ki yok.