BIST 9.532
DOLAR 32,49
EURO 34,62
ALTIN 2.474,15
HABER /  SEÇİM

Ak Parti adayları ne zaman belli olacak?

Ak Parti'ye başvuran 6 bin 223 adaydan 4 bini elendi. Geriye kalanlarla ilgili süreç işliyor. Son sözü başbakan söyleyecek. İşte ayrıntılar

Abone ol

7 Haziran 2015 seçimlerinde kimlerin Ak Parti adayı olacağına ilişkin çalışmalar sürüyor. Temayül yoklamaları, yüz yüze mülakatlar, kamuoyu araştırmaları ışığında 12 Alt Komisyon'un çalışmaları sonucu 6 bin 223 aday adayından üçte ikisi elendi.

Gelinen aşama, önceki akşam Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki MYK'da değerlendirildi. Günün ilk saatlerine kadar süren toplantının ardından gözler dört ayrı Ara Komisyon'a odaklandı. Aday adaylarından 4 binden fazlası Alt Komisyonlar tarafından elendi.

SON SÖZÜ BAŞBAKAN SÖYLEYECEK

Yaklaşık 2 bin kişinin dosyası ise Ara Komisyon’ların önüne geldi. Ara Komisyonlar, ‘temayül yoklaması’, ‘mülakatlardan çıkan sonuçlar’, ‘kamuoyu araştırmaları’, ‘kanaat önderlerinin görüşleri’, ‘STK'ların değerlendirmeleri’ ve ‘Komisyonların raporları’ ışığında analiz yapıyor. 2 bine yakın aday adayından yarısının da bu aşamada elenmesi bekleniyor. Ara Komisyon'un raporları da, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Üst Komisyon'a gidecek. Üst Komisyon, 23 Mart'tan itibaren toplantılara başlayacak. 7 Nisan'a kadar ince elekten geçirilecek aday adayları arasından 550 kişilik liste netleşmiş olacak. Son karar ekibinde Davutoğlu'yla birlikte Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Süleyman Soylu, Mustafa Şentop, Beşir Atalay gibi isimlerde olacak. Grup Başkanvekilleri de, mevcut milletvekilleriyle ilgili değerlendirmelere katkı yapacak.

HASSASİYET VURGUSU

Başbakan Davutoğlu, kurmaylarıyla yaptığı toplantılarda, yeni anayasa, başkanlık sistemi, paralel yapıyla mücadele ve çözüm süreci konularındaki hassasiyeti vurgusu yaptı. Davutoğlu'nun liste şekillenirken bu kriterleri de göz önünde bulunduracağı belirtiliyor.

DOĞU'YA KAYDIRILACAK

Üç dönem kuralı nedeniyle partinin önde gelen bazı isimlerinin Doğu ve Güneydoğu'daki bazı illere kaydırılabileceği ifade edildi. Çözüm sürecine hükümetin verdiği önemi de göstermesi bakımından bu değerlendirmenin yapıldığı kaydedildi. Önceki seçimlerde de Faruk Çelik'ten Hüseyin Çelik'e kadar partinin önde gelen isimleri Güneydoğu'daki illere kaydırılmıştı.