BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Feminist siteden şoke eden Hz. Adem yazısı!

Feminist blog sitesi Reçel'de yayınlanan "Adem bir erkek miydi?" başlıklı yazı, Twitter'ı karıştırdı. İddiaya göre Hz. Adem bir erkek değilmiş.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)- Kısa bir süre önce kurulan blog sitesi Recel-blog.com tartışmalı konularda ele alınan yazılarla dikkatleri üzerine çekiyor. Bu yazılardan biri de, konuk yazarlardan Zeynep Ö.'nün yazdığı "Adem Bir Erkek miydi?" başlıklı yazısı oldu. Yazıda; Kur'an'da Hz. Adem'den bir erkek değil, bir insan olarak bahsedildiği iddia ediliyor. İşte bu iddia Twitter'da özellikle İslamcı kesimin erkekleri tarafından tepkilere neden oldu. 

Tartışmaya yol açan yazıda özellikle:"Kur’an’a göre Adem bir şahıs olmaktan ziyade insan türünü temsil eden bir prototiptir. Ve Kur’an’da Adem kıssasından bahsedilirken asla cinsiyet vurgusu yoktur" ifadeleri dikkat çekiyor. 

Yazıdan ilgi çeken bazı kısımlar:

"Erkek ilahi bir Ruh’tan gelirken kadını erkekten var edilmiş gören bu bakış açısında Kur’an’la çelişen çok ciddi bir takım sorunlar vardır. Kur’an varoluşsal olarak erkekle kadını hiçbir zaman ayırmaz.

.... Kitab-ı Mukaddes’in aksine Kur’an’da bahsedilen Adem bir erkek değil, soyut anlamıyla “insan”dır. Adem kıssasında Kur’an hiçbir zaman “erkek” ya da “adam” kelimesini kullanmaz, aksine tamamen cinsiyetten bağımsız “beşer”, “nefs” ve “halife” ifadelerine yer verir. Yaratıcı, insanlığı “tek bir nefs”den var etmiş, ona çamurdan suret vermiş ve kendi ruhundan üflemiştir. Var olan her şey gibi insan da çift kutupludur.

İnsanın çifti, eşi veya Kur’an’daki ismiyle “zevc”i kendinden bir parçadır. “Sizi tek bir nefsten yaratan, huzur bulasınız diye ondan da zevcini yaratan” ayetindeki zevc kelimesi hem eril hem dişil manada kullanılır. Bu anlatımda ne cinsiyet söz konusudur, ne de kronolojik bir olaydan bahsedilir. Yani önce erkeğin yaratılması, sonra onun kaburga kemiğinden dişinin var edilmesi, hatta bu dişinin erkeği ayartarak birlikte yasak “elma”yı yemeleri Kur’an’da anlatılan sembolik hikayeyle hiçbir şekilde bağdaşmaz. Hatta Kur’an’da Havva ismi hiç geçmez. Sadece “eş” denilir ve bu eşin de kadın olduğunu ima eden tek bir cümle bile yoktur" 

YAZININ TAMAMI 

TWITTER'DAN TEPKİ

Yazıya Twitter'dan oldukça farklı tepkiler geldi. Destekleyenler olsa da bu iddialar eleştirilerin hedefi olmaktan kurtulamadı. 

Ayşenur ‏@nursururi  

Reçel'deki hz.Adem yazısından hz.Adem kadındır değil, "hz.Adem insandır" sonucunu çıkardım ben ama,yanlış mı anladım ki :/

anarşik teolog ‏@siracenuruzun 

İslamcı feminiklerde bazen hiç çekilmiyo be. Adem Bir Erkek Miydi?

 

Yunus ‏@arfglu  

Reçelin Adem yazısını gayet makul buldum, buna karşı duranlar fikirle karşılık verebilir. Linç acziyettir.
 

Ömer El-Vespuccî ‏@OmericoVespucci 

Reçel blog baya şekerlenmiş. Kaynatalım.
Detroitli Kızıl ‏@detroitlikizil 

Beyler reçel blog yazıları karın doyurmaz ama esaslı bir ev yapımı çilek reçeli kahvaltıda iyi olur. Ayık olun.

feyza ‏@zfeyza  

6 editörü, onlarca konuk yazarı olan Reçel'e, yazıları hep birlikte oturup yazıyormuşuz gibi yorum geliyor. Çok enteresan.

feyza ‏@zfeyza  

Bu arada Adem yazısını yazan arkadaş teologdur ya, "adem babamıza ne demişleeeer!" diye köpürmek yerine bilgiyle uğraşsanız?

Zeynep ‏@kitaplianarsik  

Şu yazıda çok eksik ve yanlış bilgi mevcut yalnız. Adem Bir Erkek Miydi?

Turgay Bakırtaş ‏@mazrub 

Müslümanlara siyasi kavga şart. Kavgasız olmuyor. İki dakika boş kalınca Hz. Adem'in cinsiyetini sorgulamaya başlayan var.

Abdullah Çağıl ‏@heideggermeartk  

Feminizm bir dönem Adem'i konu edinmiş ama böyle değil. İlk insan erkektir ve türünün kusurlu prototipidir, kadın gelişmiş modeldir derler.

Emine K. Arslaner ‏@Emine_Arslaner  

"Adem erkek değildi"diyince çıldıran beyler,"Adem kadındı" dersek kesin intihar ederler. Biz demiyoruz.Bilim diyor :)

  

Murat Soyer ‏@murat_soyer  

"Adem kadın olabilir"miş.... Bi kere adı Adem. Erkek ismi. Adem diye teyzen var mı senin???