BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Necdet Sezer modelini işaret etti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ahmet Necdet Sezer örneğini işaret ederek, daha önce olduğu gibi yine uzlaşı yoluyla bir cumhurbaşkanı seç...

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ahmet Necdet Sezer örneğini işaret ederek, daha önce olduğu gibi yine uzlaşı yoluyla bir cumhurbaşkanı seçebileceklerini söyledi.
Bahçeli , Ahmet Necdet Sezer modelini işaret etti. MHP lideri Bahçeli, çatı aday turları kapsamında TESK ve TÜRK-İŞ’İ ziyaret etti. Bahçeli, MHP’nin olmazsa olmaz bir cumhurbaşkanlığı adayının olmayacağını, bu konuda uzlaşıya açık olduklarını söyledi.

TESK ZİYARETİ
MHP Genel Balkanı Bahçeli, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’i ziyaret etti. Bahçeli, cumhurbaşkanlığı seçiminin nasıl olacağının ve cumhurbaşkanının kim olacağının tartışıldığını belirterek, "Cumhurbaşkanlığı seçimleri önemli sosyal krizler yaratmıştır, arayışları uzun sürdürmüştür. Türkiye’yi gündem itibariyle çok meşgul etmiştir. 1980 yılında cumhurbaşkanlığı seçimleri 114 tur sürmüş, fakat netice alınamamıştı sebebiyle diğer sosyal ve siyasal sebeplerle de örtüşecek 1980 sürecine Türkiye’yi sokmuştur" ifadelerini kullandı.
Bahçeli, cumhurbaşkanı seçimlerinde halkın oy vereceğini belirterek, "Bu konuda Türkiye’nin bir tecrübesi, bilgisi bulunmamaktadır. Halkın milletvekili seçimleri, Mahalli İdareler seçimleri gibi tecrübeleri olmuştur, ancak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin nasıl olacağına dair bir bilgiye sahip değildir. Bu sebepten dolayı Cumhurbaşkanlığı seçimi önem taşımaktadır. Cumhurbaşkanlığı seçiminin halk tarafından yapılmasını ön gören Anayasa ve yasa değişiklikleri çok sığ kalmıştır, çok aceleye ortaya konmuştur. Sadece seçim takvimi üzerinde bilgi veriyor, adayların hangi tarihte adaylıkların kabul edileceği ve seçime gireceğine dair bilgiler sunmaktadır, bunun nasıl gerçekleştirileceği, seçim araçlarının neler olacağı, seçim sloganlarını hangi seviyede tutulacağı, adayların Türkiye’nin meselelerine nasıl yaklaşacağı konularında herhangi bir bilgi, birikim olmadığı için ilk defa böyle bir olayla karşı karşıya kalacağız" diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMININ NASIL BİR MAKAM OLDUĞU ÜZERİNDE BİR SOSYAL ZEMİN OLUŞTURMAMIZ LAZIM"
Bahçeli, ’Türkiye ne yapmalıdır’ sorusunun cevabını aradıklarını kaydederek, "Bu seçimin önemi Cumhurbaşkanının nasıl olması gerektiği, Cumhurbaşkanı tanımı yapıldıktan sonra milletin 76 milyon olan aziz evlatları layık olan bir tanesinin kişilendirmeye son aşamada yapmak düşüncesiyle hareket etmekteyiz. Şu an için Türkiyemizde seçimler açısından değişik görüş ve düşüncede olan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilen partiler dün temsil edilen, ama hizmetlerine takdirler toplamış kurumlar böyle bir çalışma ortaya koymaları gerektiği düşüncesiyle bencil bir davranış sergilemek yerine, devletin kurumlarını önceliğe alan, siyasi kurumları düşünen daha sonra da halkın bizatihi örgütleriyle varlıklarını sürdüren sivil ve meslek kuruluşlarını ziyaret sürecini başlatmak suretiyle eğer bundan sonra cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyorsa, daha mükemmelleştirmenin yanısıra geleneğinin oluşması gerekir" şeklinde konuştu.
TESK’in toplumun omurgası olduğunu söyleyen Bahçeli, siyasi ve kültürel varlığı koruduğunu belirtti. Bahçeli, TESK’in kanaatlerinin önemli olduğunu söyleyerek, "Yapmış olduğu ziyaretlerde kişilendirmeye gidilmemiştir. İsim telaffuz edilmemiştir. Basında yer almış olanlar ya bir kesimin istediği veya bir kesimin seçim sürecini karıştırmak amacıyla sürdürdükleri bir takım davranışlardır. Yapılması gereken konu, cumhurbaşkanlığı makamının nasıl bir makam olduğu üzerinde bir sosyal zemin oluşturmamız lazım. Bu makam nasıl olmalı, kamplaşma, cepheleşme, gerilim stratejisini takip eden bir yolda mı ilerlemeli yoksa birleştirildiği, kaynaştığı, anayasal çerçevede kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getiren ve topluma tarafsız olarak her kesime hitap edebilen, makama geldiğinde onlar üzerinde objektif değerlendirmeler yapabilen bir şahsiyet mi olmalıdır, yoksa siyasi düşüncesini siyasi partisiyle paralel götürecek Türkiye için bu makam önemlidir. Bunu da düşünerek bir şeyler yapalım mı demek lazımdır. Bu konulara objektif bir şekilde yaklaşmak zorundayız diye düşünüyoruz" dedi.
Yüzde 51 yüzde 49 arasına Türkiye’yi sıkıştırmaya gerek olmadığını belirten Bahçeli, o toplumun bütün değerlerinin temsil ettiklerinin ifade etti. Bahçeli, "Partimizin, layık gördüğümüz şahsiyetin Türk milletine, siyasi partilerimize, sivil toplum kuruluşlarına önerilen bir isim olarak düşündüğümüzü ifade etmek isterim" dedi.

TÜRK-İŞ ZİYARETİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili yaptığı görüşmeler kapsamında TÜRK-İŞ’i ziyaret etti. 28 Ağustos 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin dolduğunu hatırlatan Bahçeli, Türkiye’nin en önemli gündeminin cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğunu söyledi. 29 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında adayların başvurularının yapılacağını kaydeden Bahçeli, “Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk defa halk oylamasıyla halk tarafından seçilecektir. Bu yeni bir uygulamadır, bu uygulamanın nasıl yapılacağı kanunu mevcuttur fakat çok yetersiz ve sığ bir kanundur. Geçmiş dönemde yapılan 19 cumhurbaşkanlığı seçiminin önünü, arkasını kavramalıyız. Cumhurbaşkanlığı seçimleri nasıl bir toplumsal kargaşaya, nasıl bir krize yol açacağını ara rejimle, muhtırayla nasıl etkilendiğini görmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin yeni bir kaosa sürüklenmemesi için eski cumhurbaşkanları, Cumhurbaşkanı Gül’ü, sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ettiklerini aktaran Bahçeli, “Öncelikle Cumhurbaşkanlığı’nın önemi, vasıfları üzerinde sosyal zemin oluşturup, daha sonra böyle bir vasfa dayalı ‘Cumhurbaşkanı kim olabiliri’ bulmak suretiyle Türkiye’yi daha sağlıklı, huzurlu bir yönetime kavuşturabilecek hayırlı bir adımı atmak arzusundayız” dedi.
(İHA)