BIST 10.219
DOLAR 32,29
EURO 34,82
ALTIN 2.452,95
HABER /  DÜNYA

Ahmedinejadı zorlayan rakip!

İran'da 12 Haziran'da seçim var. Miting alanlarında kadınlar ön planda ve kadınların desteklediği aday ise Nejad değil...

Abone ol

İran’da 12 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala Mahmud Ahmedinejad ve ona karşı yarışan üç adayın destekçileri başkent Tahran sokaklarını karnavala dönüştürüyor. Bu yarışta Ahmedinejad’ın en önemli rakibi ise eski başbakanlardan Mir Hüseyin Musavi.

KİMİN ŞANSI NE KADAR?
M. Ahmedinejad:
2005’te ezici bir zaferle seçildi. Kırsal kesimden destek alıyor. Kentte ise desteği az.

M. H. Musavi:
Reformcular için büyük umut. Genç ve kentli seçmenler arasında popüler.
Muhsin Rızai
Muhafazakar ve eski devrim muhafızları komutanı. Muhafazakar oyları bölüyor.

Mehdi Kerrubi
İran meclisi eski sözcüsü. Şansı hiç yok gibi.

AHMEDİNEJAD'IN EN BÜYÜK RAKİBİ MUSAVİ

Musavi ile Ahmedinejad yanlıları arasındaki gösteri yarışı önceki akşam devrim manzaralarına yol açtı. Ahmedinejad, rakibi Musevi’nin gece düzenlenen yürüyüşlerini bastırmak için pazartesi gecesi Tahran’daki Büyük Camii’de dev bir gösteri organize etti.

Ahmedinejad Musavi'nin eşi Zehra üzerinden seçim propagandası yapmaya başladı.

Ancak Musevi yanlıları yılmadı ve Facebook ve SMS aracılığıyla kısa sürede örgütlenerek Tahran’ın kuzeyinden güneyine 30 km uzanan bir insan denizi oluşturdu.  

 

[PAGE]



Ahmedinejad Büyük Cami’de toplanan 50 bin fanatik taraftarının arasından konuşma yapacağı kürsüye ulaşamadı.

[PAGE]

Diğer tarafta ise hepsi "yeşil" giyen onbinlerce Musevi yanlısının büyük bir gövde gösterisi vardı.

 

[PAGE]


Tahran’ın ünlü Veliasr Bulvarı’nda toplanan Musevi taraftarları arasındaki kadınlar makyajlı yüzleri, çadırlarının altına giydikleri kot pantolonları ve saçlarının büyük bölümünü açıkta bırakan başörtüleri ile dikkat çekiyor.

 

 

[PAGE]

Reformcu aday Musevi’nin karısı Zehra Rahnavard da bunun en önemli göstergesi.

 

[PAGE]

Heykeltraş ve akademisyen olan Rahnavard, desenli ve renkli başörtüsü, hatta kot gömleğiyle tanınıyor.

 

[PAGE]

MUSEVİ'NİN SEÇİLME ŞANSI NEDİR?

Gözlemcilere göre seçim sadece Tahran’da olsaydı Musevi rahatlıkla kazanırdı. Ama Ahmedinejad’ın kırsal bölgelerdeki sıradan halkın, kentli elite öfkesini körükleyerek oyunu artıracağı belirtiliyor.

 

 

[PAGE]

Diğer iki aday Mehdi Kerrubi ve Muhsin Rızai’ye ise çok az şans tanınıyor. Seçimlerde yüzde 50 oya hiçbir adayın ulaşamayacağı ve bir hafta sonra Musevi ile Ahmedinejad’ın tekrar yarışacağına kesin gözüyle bakılıyor.

 

 

[PAGE]


AHMEDİNEJAD: BANA NUR İNDİ

Seçim kampanyası için hazırlanan bir video klipte Ahmedinejad, 2005’te BM Genel Kurulu’nda konuşma yaparken etrafını nur halesi sardığını şöyle anlatıyor: "Konuşma yaparken İran delegasyonundan biri beni bir ışık halesinin sardığını görmüş. Bunu ben de hissettim. İslam cumhuriyetinden gelen mesajları duymak için dünya liderleri gözlerini bile kırpmadı."

 

[PAGE]