BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.397,10
HABER /  GÜNCEL

Ahmedinejad'a şok yanıt!

İran adli makamları Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın başkent Tahran'daki Evin cezaevini ziyaret etmesine izin vermedi.

Abone ol
İran adli makamları Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın başkent Tahran'daki Evin cezaevini ziyaret etmesine izin vermedi.

Ahmedinejad, geçen ay New York'tayken yakın yardımcısı ve basın danışmanı Ali Ekber Cavanfekr hapse atılmış, bunun ardından Cumhurbaşkanı, Cavanfekr'in alıkonulduğu cezaevini ziyaret etmek istemişti.

Ancak İran adli makamları "ülkenin acil ekonomik sorunlarla yüzyüzde olduğu bir sırada böylesi bir ziyaretin uygun düşmeyeceğini" kaydetti.

BBC'nin Farsça yayınlarından Kasra Naji'ye göre, bu olay, cumhurbaşkanlığının bitmesine 8 ay kadar bir süre kalan Mahmud Ahmedinejad'ın siyasi gücünün azaldığını gösteriyor.

CEZAEVİNİN ZİYARETİ İKİNCİ PLANDA KALIR

Cumhuriyet başsavcısı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, İsna ajansına yaptığı açıklamada "Özel koşullarla karşı karşıya olduğumuz bir sırada ve ülkenin ekonomisi ile halkın yaşam koşulları öncelik taşırken, tüm yetkililer, temel sorunların çözüme kavuşturulmasına odaklanmalıdır. Bu sırada bir cezaevinin ziyaret edilmesi, ikinci planda kalır." dedi.

Ahmedinejad'ın 7 yılı aşan cumhurbaşkanlığı döneminde daha önce hiç cezaevi ziyareti talebinde bulunmadığını kaydeden Başsavcı, Ahmedinejad'ın ziyaret isteğinin hükümetle ilişkili bir şahsın hapiste olmasından kaynaklandığını söyledi. Başsavcı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei'nin, bu sözlerle, cumhurbaşkanlığı basın danışmanı Ali Ekber Cavanfekr'i kastettiği belirtiliyor.

Cavanfekr, İran liderlerine hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

İran'da yargı kurumları ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e yakın, muhafazakar grubun kontrolünde.

Ülke bir süredir döviz krizi yaşıyor. Yetkililer krizin, ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımlar ve vurguncular yüzünden oluştuğunu savunuyor.

İranlıların birçoğu da, sorunun Ahmedinejad'ın izlediği siyasetlerden kaynaklandığını düşünüyor.