BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.395,51
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Bu proje öğretmenleri değiştirecek!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Pardüs projesinin yazılım ve teknolojinin gelişmesi için önemli olduğunu ifade etti.

Abone ol

Bakan Ergün bu projenin hayata geçmesi ile Türkiye'de yazılım ve bilişim sektörünü olumlu anlamda etkileyeceğini hem de bu konudaki donanımların teknolojilerin gelişmesine katkı sağlayacağına işaret ederek bu yönü ile projenin çok önemli olduğunu ve desteklediklerini anlattı.

Önceden Türkiye'de bu tür çalışmaların yapılmadığını, ''paramız var satın alalım'' anlayışı ile yola çıkıldığını söyleyen, artık bunun değiştiğini ve ülkede bu işleri yapan insanlara fırsat verildiğini söyledi. Bir proje ortaya koyarken, bunun bütün yönleri ile değerlendirildiğine işaret eden Ergün, ''Artık bu tür projelerde bütün yönlerini düşünüyoruz. Bu teknolojiyi geliştirelim ve bu arada yazılım sektörü de gelişsin. Ona göre yazılımcılar oluşsun, ders içerikleri yazan firmalar oluşsun, özel sektör gelişsin'' 

2 MİLYON ÖĞRENCİYE TABLET DAĞITILACAK

Bakan Ergün, 2 pilot uygulamada tablet konusunda üretim şartı olmadığını hatırlatarak, ancak ana uygulamaya gelindiğinde 10 milyonun üzerinde tabletin dağıtılacağını, daha sonra da her yıl 2 milyon öğrenciye tablet dağıtılacağını dile getirdi.

O zaman bu ihaleye giren firmalardan Türkiye'de üretim bandı kurmayı ve Türkiye'de belirli bir yerli katkı oranıyla üretmelerini isteyeceklerini bildiren Ergün, firmaların bu katkı oranını da birkaç yıl içerisinde yükselteceklerini söyledi.

Bakan Ergün, geçen yıl ilk etapta küçük bir pilot uygulama yaptıklarını anımsatarak, o pilot uygulamanın son derece başarılı olduğunu, şimdi ikinci uygulamayı yaptıklarını ve pilot uygulamayı genişlettiklerini ifade etti.

''Pardus geliştirilmeye son derece müsait''

Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın geliştirdiği Pardus yerli işletim sisteminin de bu bilgisayarlarda kullanılacağını bildirdi:

''Fatih Projesi'ni Pardus'la buluşturacağız. Bu bizim yazılımcılarımız açısından, özel olarak bu konuda firmaların gelişmesi açısından ciddi katkı sağlayan bir proje haline gelmiş olacak. Bir taraftan donanım üretilecek bir taraftan da yazılım sektörü bu projeyle birlikte önemli bir ivme kazanmış olacak. Fatih projesine bu çerçevede çok önem veriyoruz''