BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ahmedinecad: Müzakereleri canlandırmaya hazırız

İran Cumhurbaşkanı, ülkesinin nükleer programına ilişkin müzakereleri canlandırmaya hazır olduklarını belirtirken, yaptırımların Tahran'a boyun eğdirmeyeceğini yineledi.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, nükleer programı konusunda müzakereleri canlandırmaya hazır olduklarını söyledi.

Ancak İran lideri, Batı'ya yaptırımların sertleştirilmesinin nükleer programı konusundaki taleplere boyun eğmesine neden olmayacağı uyarısında da bulundu.

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'nın katılımıyla yürütülen görüşmelere Ocak 2011'de askıya alınmıştı.

Ülkenin güneydoğusundaki Kerman kentinde konuşan Ahmedinecad, Batı'yı İran üzerindeki baskıyı arttırmak için müzakereleri yerle bir etmekle suçladı.

BBC muhabiri Kasra Naci, Ahmedinecad'ın açıklamalarında nasıl bir müzakereye hazır oldukları konusunda bir netlik olmadığına dikkat çekiyor.

Naci, Türkiye ve Cenevre'deki son iki tur görüşmelerde İranlı diplomatların Batı'nın nükleer programa ilişkin kaygıları dışında herşeyi görüşmeye hazır oldukları izlenimi verdiklerini aktarıyor.

Petrol ambargosu

AB haftabaşında nükleer programı nedeniyle İran'a petrol ambargosu uygulanmasında uzlaşmıştı.

Karar uyarınca İran'la yeni petrol sözleşmesi yapılması yasaklanacak. Daha önce sözleşme imzalamış ülkeler de İran'dan en son 1 Temmuz'a kadar petrol alabilecek.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanperest, yaptırımların "İran'ı en temel hakkını kullanma yolundan döndüremeyeceğini" söylemişti.

Avrupa Birliği, petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini İran'dan karşılıyor.

Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu 29-31 Ocak tarihleri arasında Tahran'a bir heyet göndereceğini açıkladı.

Kurum geçen Kasım'da İran'ın nükleer patlayıcı cihaz geliştirilmesine yönelik testler yaptığını açıklamıştı.

Tahran nükleer programının elektrik enerjisi üretmek amaçlı olduğunu söylüyor.

İran'ın nükleer silah geliştirebileceğinden kuşku duyan Avrupa Birliği daha önce de bu ülkeye bir dizi yaptırım kararı almıştı.

Ancak bu son karar AB'nin Tahran'ı hedef alan en sert yaptırım adımı olarak niteleniyor.

İran, petrolünün büyük kısmını Asya'ya satıyor. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, Asya ülkelerini İran'dan petrol alımını azaltmaya ikna etmeye çalışıyor.